Η Γεωργία Βασιλειάδου μιλάει για το νέο της βιβλίο, «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου»

Η Βασιλειάδου Γεωργία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Κατερίνη. Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και του Διδασκαλείου ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα συμμετέχει ως εισηγήτρια σε σεμινάρια που αφορούν στο κουκλοθέατρο ως μέσο ψυχαγωγίας και διδασκαλίας στο νηπιαγωγείο.

Δίδαξε κουκλοθέατρο και θεατρικό παιχνίδι στο Δ.ΙΕΚ Κατερίνης και σε καλλιτεχνικά εργαστήρια. Η αγάπη της για την τέχνη έγινε αιτία να αρχίσει από το 2015 να παρακολουθεί μαθήματα στο μεταπτυχιακό τμήμα του ΤΕΠΑΕ με τίτλο «Αισθητική Αγωγή: Θεωρία και Δράσεις».

 

Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μάτι το πρώτο της βιβλίο «Μουσικοκουκλοθεατρικά». Μικρά διηγήματά της  υπάρχουν στην ανθολογία «Ασκήσεις Θάρρους» (2014, Εργαστήρι Λόγου και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), στην ανθολογία «Ιστορίες Μπονζάι ’15» (2015, εκδ. Γαβριηλίδης), καθώς επίσης και στις συλλογές «Ιστορίες μπονσάι» (e-book) και «25η Ώρα» (e-book).

Η Γεωργία Βασιλειάδου είναι μια από τις νέες αισιόδοξες και ελπιδοφόρες συγγραφικές πένες της Πιερίας όσο αφορά το παιδικό βιβλίο. Βρεθήκαμε για να μου μιλήσει για το νέο της βιβλίο «Θέλω να Γυρίσω Σπίτι μου» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη από τις εκδόσεις Βάρφη σε εικονογράφηση του γνωστού εικονογράφου Νίκου Γιαννόπουλου.

 

Ε: Γεωργία Βασιλειάδου ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μου παραχωρείς για το Bookia. Το κοινωνικό δίκτυο για τα βιβλία που προβάλλει τους συγγραφείς και το έργο τους και περισσότερο τους συγγραφείς της περιφέρειας κάνοντας τους γνωστούς στους Έλληνες αναγνώστες. Είσαι νηπιαγωγός μα συγχρόνως κάνεις πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Θέλεις να μας μιλήσεις γι’ αυτά;

Ευχαριστώ κι εγώ που μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω για τη δουλειά μου. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να εκφράζομαι μέσα από διαφορετικά είδη της τέχνης. Έχω ασχοληθεί κατά καιρούς με τη  αφήγηση παραμυθιού, το κουκλοθέατρο και την εμψύχωση ομάδων σε καλλιτεχνικά εργαστήρια. Συμμετείχα για λίγο ως εμψυχώτρια σε πρόγραμμα καλοκαιρινής εκστρατείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης, ενώ δίδαξα κουκλοθέατρο στο Δ.ΙΕΚ Κατερίνης και στην πειραματική ομάδα «Κουκλομύθια» που δημιούργησα στο σχολείο που διδάσκω. Στις μεταπτυχιακές μου σπουδές είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με την αισθητική αγωγή και συγκεκριμένα με τη δημιουργική έκφραση των νηπίων,μέσα από  τη μουσική, το χορό και την κίνηση, το θέατρο και την μουσειακή αγωγή. Γράφω επίσης μικρές ιστορίες για ό,τι μου κάνει εντύπωση γύρω μου και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να μιλώ για την πρώτη μου παιδική ιστορία.

Ε: Πότε ξεκίνησες να γράφεις και ποιο ήταν το ερέθισμα για να γράψεις το πρώτο σου βιβλίο, τα «Μουσικοκουκλοθεατρικά»; Μίλησε μας γι’ αυτό.

Τα «Μουσικοκουκλοθεατρικά» που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Μάτι» είναι το αποτέλεσμα  ενός ετήσιου καινοτόμου προγράμματος μουσικής, που επέλεξα να δουλέψω με τα παιδιά της τάξης μου. Αρχικός στόχος ήταν η ανάπτυξη της ενεργητικής ακρόασης κλασικής μουσικής, μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου. Η προσέγγιση όμως  κάθε μουσικού παραμυθιού χωριστά, έφερε το ευχάριστο αποτέλεσμα να ασχοληθούμε τελικά με όλα τα είδη τέχνης. Τα παραμύθια αυτά παρουσιάζονται με τη μορφή σεναρίων για κουκλοθέατρο και θέατρο και συνοδεύονται από δραστηριότητες, που προάγουν την αισθητική καλλιέργεια των μικρών παιδιών. Πρόκειται για ένα εργαλείο δουλειάς που απευθύνεται σε νηπιαγωγούς καιδασκάλους. Μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για τις ανάγκες του εβδομαδιαίου προγράμματος όσο και για τις εορταστικές εκδηλώσεις της σχολικής χρονιάς και συνοδεύεται από ένα DVD-ROM,  με τη μουσική των έργων μεγάλων κλασσικών συνθετών. Το βιβλίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυσικά και οι γονείς και μάλιστα με πολλούς τρόπους, αρκεί να έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν δημιουργικά με τα παιδιά τους.

 

Ε: Σε τι αναφέρεται το καινούριο σου παιδικό βιβλίο «Θέλω να Γυρίσω Σπίτι μου» και ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να δώσεις στους μικρούς αναγνώστες μέσα απ’ αυτό; Ομολογώ είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο που διάβασα απνευστί και απευθύνεται στους μικρούς μας αναγνώστες.

Πρόκειται για μια χιουμοριστική, αστυνομική περιπέτεια, η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ο  Πιτ και ο Πατ δεν είναι απλοί τουρίστες. Πίσω από την επίσκεψή τους στη Δήλο κρύβεται μια σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.  Το κατεστραμμένο άγαλμα του Απόλλωνα των Ναξίων θυμώνει με όσους κλέβουν ελληνικούς θησαυρούς, ενώ τα αγάλματα στο βυθό αγωνιούν για την τύχη τους. Τη λύση δίνει η πιο γρήγορη σουπιά, αστυνόμος Μελάνης. Στόχος του βιβλίου είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και κατ’ επέκταση η καλλιέργεια της πολιτιστικής τους συνείδησης. Η ιστορία θέτει προβληματισμούς για την προστασία και τον επαναπατρισμό των ελληνικών θησαυρών, τονίζοντας ταυτόχρονα και τον σημαντικό  ρόλο των μουσείων.Νομίζω ότι μέσα από τη χιουμοριστική διάθεση του βιβλίου, τα παιδιά αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και τους δημιουργείται η ανάγκη να γίνουν φύλακες του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό ουσιαστικά είναι και το μήνυμα της ιστορίας.

Ε: Πιστεύεις ότι οι μικροί φίλοι της πρώτης σχολικής ηλικίας μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αρχαιοκαπηλία και να γίνουν μεγαλώνοντας φύλακες του ελληνικού πολιτισμού;

Η δυσκολία δε βρίσκεται στην κατανόηση της έννοιας της αρχαιοκαπηλίας. Τα παιδιά έχω παρατηρήσει ότι την αντιλαμβάνονται αμέσως. Απλά αγνοούν το πρόβλημα. Και το αγνοούν γιατί το αγνοούμε κι εμείς. Το δύσκολο είναι να αγαπήσουμε τον πολιτισμό μας. Χρειάζεται πρώτα να τον γνωρίσουμε και μετά να τον αγαπήσουμε, σε τέτοιο σημείο ώστε να θέλουμε να τον διαφυλάξουμε.Δεν ξέρω βέβαια πώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο όταν αδιαφορεί η πολιτεία, η εκπαίδευση κι εμείς οι ίδιοι. Ως παιδαγωγός γνωρίζω καλά ότι η καλλιέργεια της πολιτιστικής συνείδησης πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία. Γράφοντας αυτό το βιβλίο θέλησα να δώσω ένα μικρό ερέθισμα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά να ασχοληθούν με την ελληνική τέχνη, να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά μας, να γνωρίσουν τα μουσεία μας και να θυμώσουν με τους αρχαιοκάπηλους. Κι όταν θυμώσουν είμαι σίγουρη ότι θα θελήσουν να γίνουν φύλακες του ελληνικού πολιτισμού. Ο τίτλος «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου» αναφέρεται στον επαναπατρισμό των αγαλμάτων. Δηλώνει όμως και την ανάγκη να γυρίσουμε στον εαυτό μας. Βρίσκοντας την  ταυτότητά μας, νομίζω θα αναζητήσουμε καλύτερη τύχη και για τα αγάλματα.

 

Ε: Το βιβλίο το σχολιάζουν ο γνωστός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και η αρχαιολόγος Ταμπάκη Σαπφώ. Ποιον ρόλο έπαιξαν στη συγγραφή του βιβλίου;

Η κ. Ταμπάκη ήταν καθηγήτριά μου στις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Η συμβολή της ήταν πολύτιμη στον σχεδιασμό των αγαλμάτων που αποτελούν ήρωες του βιβλίου. Πρόκειται για αγάλματα φανταστικά, τα οποία σχεδιάστηκαν με βάση τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένωνπεριόδων της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Γίνεται αναφορά στους κούρους, στις κόρες και στα ειδώλια. Ο Απόλλωνας των Ναξίων είναι άγαλμα υπαρκτό και βρίσκεται στη Δήλο. Δυστυχώς που δε σώζεται ολόκληρο. Γνωρίζουμε όμως ότι απεικόνιζε τον Απόλλωνα ως κούρο της αρχαϊκής εποχής. Ο κ. Τσούκαληςαποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης. Θαυμάζω πολύ το έργο και την προσφορά του στη δίωξη της αρχαιοκαπηλίας. Ο επαναπατρισμός πολλών ελληνικών θησαυρών οφείλεται στη δράση του. Είναι ένας αληθινός φύλακας του ελληνικού πολιτισμού, παράδειγμα προς μίμηση. Νιώθω πολύ τυχερή που οι δύο αυτοί άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο μου. Και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, όπως και τον εκδότη μου Χρήστο Βάρφη, γιατί πίστεψαν στην ιδέα του βιβλίου και στήριξαν απλόχερα αυτή την προσπάθεια.

Ε: Στα μουσεία του εξωτερικού υπάρχουν σπουδαία εκθέματα του ελληνικού μας πολιτισμού που τα έκλεψαν κατά καιρούς ο Έλγιν, οι Γερμανικοί και άλλοι κατακτητές, οι συλλέκτες Τέχνης μα και οι Έλληνες που από την αμάθεια ή την απληστία πούλησαν τον πολιτισμό μας στους ξένους. Υπάρχει ελπίδα από τη νέα γενιά διαβάζοντας βιβλία σαν το δικό σου να αγωνιστούν για τη προστασία τους;

Όπως προανέφερα, δίνοντας ερεθίσματα στους μικρούς αναγνώστες βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι και συμβάλλουμε στην καλλιέργεια της πολιτιστικής τουςσυνείδησης. Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε. Και είμαι σίγουρη πως κάτι θα καταφέρουμε στο τέλος. Θέλω να είμαι αισιόδοξη, αλλιώς δεν έχει νόημα η προσπάθεια.

 

Ε: Φυσικά σε ένα παιδικό βιβλίο μεγάλο μέρος της επιτυχίας του είναι η εικονογράφηση. Άλλωστε ζούμε στην εποχή της εικόνας. Μίλησε μας για τη συνεργασία σου με το Νίκο Γιαννόπουλο.

Ο Νίκος είναι αγαπημένος φίλος και συνεργάτης. Υποκλίνομαι στο ταλέντο του. Άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις οδηγίες της κ. Ταμπάκη και απέδωσε τα αγάλματα με σεβασμό. Υποστήριξε με μαεστρία τη χιουμοριστική διάθεση του βιβλίου. Έξυπνες φιγούρες, υπέροχα χρώματα, προσεγμένο εξώφυλλο… δεν έχω λόγια. Το βιβλίο μυρίζει Ελλάδα. Είμαι πραγματικά πολύ τυχερή. Νομίζω ότι μια τέτοια εικονογράφηση απογειώνει το κείμενο και συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόησή του, περνώντας τα μηνύματα  με διασκεδαστικό τρόπο.

Ε: Ευχαριστώ για τη κουβέντα μας και κλείνοντας θέλω να μου πεις αν έχεις έτοιμα βιβλία στο συρτάρι; Ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια και όχι μόνο, για το μέλλον;

Εγώ ευχαριστώ το Bookia κι εσένα προσωπικά που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για το βιβλίο μου. Είμαι πολύ χαρούμενη για την έκδοση αυτού του βιβλίου. Ελπίζω να το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Όσο για τα σχέδιά μου πρέπει να πω ότι πάνω απ’ όλα είμαι νηπιαγωγός. Λατρεύω τη δουλειά μου και μου αρέσει να δημιουργώ μέσα από αυτή. Φυσικά αγαπώ πολύ και το γράψιμο. Όλο και κάτι γράφω στον ελεύθερο χρόνο μου. Τίποτα όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο. Ελπίζω μόλις τελειώσω τις υποχρεώσεις μου με το μεταπτυχιακό μου να ασχοληθώ  περισσότερο. Και τότε ο Πιτ και ο Πατ, οι παμπόνηροι αρχαιοκάπηλοι ίσως βρεθούν σε καινούριες περιπέτειες…

Καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου» κι ας γίνει αφορμή να γίνουν τα μικρά παιδιά πρεσβευτές της κίνησης επιστροφής των γλυπτών από τα μουσεία του κόσμου στη χώρα μας.

Δημοσιεύθηκε στο bookia