Συνέντευξη Της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη Στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

magda sune

Γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1963 Εργάστηκε επί είκοσι επτά χρόνια στον ΟΤΕ. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη συγγραφή, από τα γυμνασιακά της χρόνια. Μαθήτευσε δίπλα στον ποιητή, πολιτικό και πρεσβευτή της Unesco Γιάννη Κουτσοχέρα. Συνεργάζεται με την ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα e-pieria και είναι ανταποκρίτρια του Κοινωνικού Δικτύου για τα βιβλία Bookia στην Πιερία και στην Τήνο. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του νομού Πιερίας.Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ποιητών και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Μάγδα Παπαδημητρίου Σαμοθράκη: συνέντευξη στην Μαρία Τσακίρη

papadimitriou patridajexi 1

Ένα ηθικό χρέος προς τη μνήμη του αδερφού του πατέρα της αλλά και στον τόπο καταγωγής της, το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας ήταν το έναυσμα για το νέο βιβλίο της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη. «Δεν είναι καιρός για θρήνους και μοιρολόγια. Χρειάζεται αγώνας», της είχε πει, αφήνοντάς της ως πολιτική διαθήκη να μεταλαμπαδεύσει τους αγώνες του στα παιδιά του και σε όσους περισσότερους μπορεί, για να μη λησμονηθεί το αίμα και το αλυσόδεμα τόσων ανθρώπων, από τις μελλούμενες γενιές. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «έμαθα πολλά από αυτόν. Να αγωνίζομαι για την εθνική ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, να διατηρήσω το ήθος που μου δίδαξε, τη λιτή ζωή και το δικαίωμα της έκφρασης και της ψήφου». Από το βιβλίο της οι αναγνώστες παίρνουν μαθήματα Δημοκρατίας αλλά μαθαίνουν και κάτι σημαντικό: Πως «κανείς από τους Εβραίους του Αγρινίου δε μπήκε στα τρένα για τα κρεματόρια της Γερμανίας. Εμπόδισε ο λαός της πόλης τη σύλληψη και τον εκτοπισμό τους».

Διαβάστε Περισσότερα

Συνέντευξη στο Περιοδικό Τεχνών «Θεματοφύλακας λόγω τεχνών»

Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα και ποιήτρια Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Αντανακλάσεις». Θα μιλήσουμε για λογοτεχνία και πολιτισμό και φυσικά για το αγαπημένο της νησί των Κυκλάδων, την Τήνο.

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Καλησπέρα, κυρία Παπαδημητρίου. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν μιλήσουμε για την ποιητική σας συλλογή «Αντανακλάσεις», θα ήθελα να μας πείτε για την επιστολή που σας έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή.

Διαβάστε Περισσότερα

Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη: συνέντευξη στην Μαρία Τσακίρη

Λέξεις που ξεχειλίζουν από συναίσθημα αλλά και κριτική σκέψη, οργή, αγανάκτηση, αμφισβήτηση, αγωνιστική διάθεση… Με τέτοιες λέξεις έχει συνθέσει τη νέα της ποιητική συλλογή η Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη. Μέσα από την προσωπική της αναζήτηση και πάντα ανήσυχη και έτοιμη να δώσει αγώνα για τα πιστεύω της, έκλεισε στους στίχους της όσα ήθελε να μας πει για τον εθελοντισμό, για τους πρόσφυγες που φθάνουν εξαντλημένοι στα νησιά μας για τους αγανακτισμένους, για τις ανεμογεννήτριες στα ελληνικά βουνά, για το άδικο! Συνοδοιπόρος της σ’ αυτή την προσπάθεια, ο φωτογράφος Παναγιώτης Φτάρας, που κατάφερε μέσα από τις πολύ καλά επιλεγμένες λέξεις των ποιημάτων της, να συμπληρώσει τη συλλογή με εικόνες. Μια συνεργασία που φαίνεται να χάρηκε πολύ η Μάγδα. Όπως λέει στο Vivlio-life «Είναι σαν να το γεννήσαμε μαζί το βιβλίο αφού έγιναν πολλές συζητήσεις και ανταλλάχτηκαν απόψεις μέχρι να βγει αυτό το αποτέλεσμα που έχετε στα χέρια σας. Όταν ταιριάζουν τα χνώτα δυο δημιουργών μπορούν να γίνουν υπέροχα πράγματα…». Λέξεις και συναισθήματα, λοιπόν, σε απόλυτη αρμονία, που με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού μας δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα, που αν μη τι άλλο, προκαλεί το ενδιαφέρον μας και δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Διαβάστε Περισσότερα

Η Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη διαβάζει το ποίημά της «Αντανακλάσεις»

magdavideo

Ναι, φίλε

είμαστε μόνοι

σε τούτο το χαμόσπιτο

που βρήκα να μη βραχώ

στην άκρη του χωριού.

Ένα στρώμα μοναχά

βρήκα για το ταλαίπωρο κορμί.

Μπροστά στο ραγισμένο

μισό καθρέφτη

εγώ και εσύ.

Διαβάστε Περισσότερα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4