«Πατρίδα ξένη»: Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου γράφει για το βιβλίο της Μάγδας Σαμοθράκη-Παπαδημητρίου

Μία κριτική της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, πρώην βουλευτή και Αντιπροέδρου της Βουλής, για το βιβλίο της κυρίας Μάγδας Σαμοθράκη- Παπαδημητρίου «Πατρίδα ξένη», από τις εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ

Άννη Παπαθεοδώρου: «Πατρίδα ξένη» της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη

patrida xeni

Πόσο μακριά στον χώρο και στον χρόνο μπορεί να σε πάει ένα βιβλίο;

Πόσο μπορείς να ταξιδέψεις στις σελίδες του;

Πόσα μπορείς να μάθεις από αυτές;

Που τελειώνει η ιστορία και που αρχίζει η μυθοπλασία;

Τελικά τι γεύση στο στόμα σου αφήνει στο τέλος;

..Πατρίδα ξένη

patrida xeni

Λίγα βιβλία καταφέρνουν να σε κάνουν να συνδιαλέγεσαι τόσο έντονα μαζί τους. Ένα τέτοιο βιβλίο αποτελεί το καλοδουλεμένο μυθιστόρημα της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη των εκδόσεων Άπαρσις. Μέσα από τις καλογραμμένες σελίδες του ξεπηδά ένα μεγάλο κομμάτι ιστορίας του προηγούμενου αιώνα που κατόρθωσε αναμφίβολα να σημαδέψει πολλές γενιές.  Τι είναι για τον  άνθρωπο η πατρίδα; ξεπροβάλλει το ερώτημα στα μάτια του αναγνώστη. Αν κοιτάξουμε το λεξικό θα δούμε ότι πατρίδα είναι η χώρα που γεννήθηκε κάποιος ή από την οποία κατάγεται ο ίδιος και η οικογένειά του ή το χωριό ή η περιοχή γέννησης ή καταγωγής του και άνθρωποι που έχουν ως κοινά τη γλώσσα, τα έθιμα και κοινή πολιτική, κώδικες επικοινωνίες και συμφέροντα.

Η Ιουλία Ιωάννου γράφει για το βιβλίο «Πατρίδα ξένη» της Μάγδας Παπαδημητρίου Σαμοθράκη – εκδόσεις Άπαρσις

«Να πεθάνεις τη σωστή στιγμή. Η ζωή να ξέρεις είναι μια αναλαμπή ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο. Αυτό το φως ήταν τόσο σύντομο που δεν προλάβαμε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας. Κάναμε όμως τον αγώνα μας και πρέπει να είμαστε περήφανοι. Δε λυπάμαι που φεύγω. Δε φοβάμαι τον θάνατο κι ότι θα γίνω ένας μικρός κόκκος άμμου. Ξέρω πως δε θα πονέσω γιατί δε θα νιώθω τίποτα».

Ο σύγχρονος ποιητικός λόγος της Μάγδας Παπαδημητρίου Σαμοθράκη

antanaklaseisbiblio1

του Θανάση Μουσόπουλου

Χαίρομαι όταν μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσω το έργο δημιουργών που αγνοούσα. Συχνά ανακαλύπτω διαμάντια άξια μελέτης και προβολής. Ο φίλος και συνοδοιπόρος Γιώργος Θεοδωρόπουλος μου σύστησε το έργο της Μάγδας Παπαδημητρίου Σαμοθράκη, η οποία μου εμπιστεύθηκε δύο τελευταία βιβλία της: την ποιητική συλλογή «Αντανακλάσεις» και το μυθιστόρημα «Πατρίδα ξένη».

"Ο καταπιόνας της Ιστορίας" - Ο Βασίλης Καλαμαράς μιλάει για το βιβλίο "Πατρίδα ξένη" της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

kalamaras

Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά
Δημοσιογράφος - κριτικός βιβλίου-συγγραφέας


Το μυθιστόρημα «Πατρίδα ξένη» της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, γιατί δεν αποπειράται να επικεντρωθεί στα ίδια τα γεγονότα, αφήνοντας στο περιθώριο τα δρώντα υποκείμενα. Χειρίζεται την Ιστορία ως το έδαφος, το γενεσιουργό της λογοτεχνικής γραφής, όπου φυτεύει τρεις παράλληλες αφηγήσεις. Αν δε φαντασθούμε το βιβλίο ως μία θεατρική σκηνή πάνω στην οποία αναπαρίσταται ο νεοελληνικός βίος της τελευταίας πεντηκονταετίας. Τότε σ’ αυτή την περίπτωση, μπαινοβγαίνει από το παρασκήνιο, άλλοτε ως πρωταγωνιστής κι άλλοτε ως υποβολέας, ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και θείος της συγγραφέα, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δ. Παπαδημητρίου, γνωστός με το προσωνύμιο μπαρμπά-Γάκιας.

Ο Δημήτρης Στρατούλης για την "Πατρίδα ξένη"

strratoulis

Φίλοι και φίλες καλησπέρα σας

Κατ’ αρχή συγχαίρω τις εκδόσεις Άπαρσις γι’ αυτή την καλά προετοιμασμένη και όμορφη εκδήλωση, στον πολύ όμορφο χώρο του ART ΕΔΕΜ, που ο καλός φίλος και σύντροφος Θανάσης Κοσκινάς δημιούργησε με πολύ μεράκι.

Και ευχαριστώ τη Μάγδα, που μου έκανε την τιμή να είμαι ένας από αυτούς που παρουσιάζουν το βιβλίο της.

Άποψη του δημοσιογράφου Γιάννη Τριάντη για το βιβλίο "Πατρίδα ξένη" της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

triantis

Γειά σας. Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα πολύ με το υπο κρίσιν βιβλίο. Δυσκολία ανυπέρβλητη: κάθε λίγο σταματούσα γιατί με καθήλωνε ένας λυγμός που σε κάποιες στιγμές γινόταν δάκρυ που νότιζε τα μάτια μου.

"Πατρίδα ξένη", της Μάγδας Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη

patrida xeni

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού 

Πατρίδα ξένη αποδείχτηκε για τους Εβραίους της Ελλάδας τελικά η χώρα μας, αφού κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής ξεριζώθηκαν πολλοί από εδώ με τη βία και οδηγήθηκαν στη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κι όμως... οι περισσότεροι από αυτούς πονούσαν την Ελλάδα και τη θεωρούσαν και δική τους πατρίδα, ασχέτως αν κάποιοι Έλληνες αμφισβητούσαν αυτή τους την αφοσίωση.

Για τις «Αντανακλάσεις» στο Περιοδικό Τεχνών «Θεματοφύλακας λόγω τεχνών»

Η συγγραφέας και ποιήτρια Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη κυκλοφόρησε το 2019 την ποιητική συλλογή με τίτλο Αντανακλάσεις. Πρόκειται για την έκτη ποιητική της συλλογή, η οποία αποτελείται από 39 ποιήματα και περιλαμβάνει υπέροχες καλλιτεχνικές φωτογραφίες του κυρίου Παναγιώτη Φτάρα.