Για τις «Αντανακλάσεις» στο Περιοδικό Τεχνών «Θεματοφύλακας λόγω τεχνών»

Η συγγραφέας και ποιήτρια Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη κυκλοφόρησε το 2019 την ποιητική συλλογή με τίτλο Αντανακλάσεις. Πρόκειται για την έκτη ποιητική της συλλογή, η οποία αποτελείται από 39 ποιήματα και περιλαμβάνει υπέροχες καλλιτεχνικές φωτογραφίες του κυρίου Παναγιώτη Φτάρα.

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Σε αυτή τη συλλογή, η κυρία Παπαδημητρίου αναφέρεται κυρίως στην οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, στο προσφυγικό και φυσικά στο πανέμορφο νησί της καρδιάς της, την Τήνο.

Στα ποιήματα που έγραψε για την οικονομική υποδούλωση της χώρας μας διακρίνουμε την πικρία, την αγανάκτηση, τη θλίψη της.

Τα θέλω σου

σε τούτη τη χώρα

είναι μακρινά.

Οι επιθυμίες δεν γίνονται πράξη.

Ζεις για να αναπνέεις

λειψό αέρα.

Σου τον έκλεψαν κι αυτόν

μαζί με το μέλλον

εκείνο το βράδυ που όλα

μύριζαν προδοσία…

Είναι αρκετά τα ποιήματα της συλλογής της που αναφέρονται στην οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τις συνέπειές τους στις ζωές των Ελλήνων. Ένα ακόμα θέμα στο οποίο επέλεξε να αναφερθεί είναι το προσφυγικό. Στην αναζήτηση της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή χωρίς φόβο και θάνατο.

Σμήνος ανθρώπινων ψυχών

στην πυρωμένη άσφαλτο

δίπλα στα σπαρμένα στάχυα

περπατούν στο όνειρο, στην ελπίδα

με μια σακούλα γεμάτη ψίχουλα

και νερό.

Εξαιρετικά βρήκα τα δυο ποιήματα αφιερωμένα στους γονείς της. Γεμάτα αναμνήσεις και αγάπη. Τέλος, τα ποιήματα που αναφέρονται στο κυκλαδίτικο νησί της καρδιάς της, την Τήνο, ταξιδεύουν τους αναγνώστες στο φως του καυτού ήλιου, στο λευκό των μικρών σπιτιών και στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Στα άσπρα σπίτια

με τα κόκκινα παράθυρα

λουσμένα στο φως

του είχες πάρει το χέρι

και του έδωσες το πιο γλυκό φιλί

στα ερειπωμένα από το χρόνο

πέτρινα σπίτια

Η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη άπλωσε στο χαρτί όλα όσα έκρυβε η ψυχή της και μας προσφέρει μια συλλογή ποιημάτων που αξίζει να διαβάσουμε. Μας οδηγεί στο φως, στην ελπίδα, και στο όνειρο. Απαραίτητα συστατικά της ζωής.

Περίληψη: Η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη φέρνει στο φως τριάντα εννέα ποιήματα που γράφτηκαν τα δύσκολα χρόνια της δοκιμασίας του λαού μας αλλά και της δικής της προσωπικής αναζήτησης. Από την εποχή των αγανακτισμένων και εντεύθεν. Αφυπνιστικά, αγωνιστικά αλλά και με το άρωμα Αιγαίου που χαλαρώνουν τα πάθη και ταξιδεύουν τους εραστές της Ποίησης σε άλλα μονοπάτια φυγής.

Ποιήματα γραμμένα για την ατομική και συλλογική ευθύνη του λαού μας. Εμπνευσμένα από τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και από τα προσφυγικά ρεύματα προς τη χώρα μας, από τις ανησυχίες της για τις συνέπειες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνά και νησιά μας.

Από αυτή την ποιητική συλλογή δεν λείπει πάλι το αγαπημένο της νησί. Η Τήνος, το καταφύγιο της, όπου η αύρα και το άρωμα της θα σας ταξιδέψει.

Συνοδοιπόρος στην έκτη αυτή ποιητική δημιουργία, με τον τίτλο «Αντανακλάσεις», είναι ο Κατερινιώτης εικαστικός φωτογράφος Παναγιώτης Φτάρας που αντιλήφθηκε, κατανόησε και διείσδυσε με όλα τα οπτικά ερεθίσματα του και κατάφερε με την ευαισθησία και τη γνώση του πάνω στο φακό να δημιουργήσει υπέροχες, ασπρόμαυρες, μινιμαλιστικές φωτογραφίες που ξεχωρίζουν.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Αντανακλάσεις

Συγγραφέας: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Εκδόσεις: Ιδιωτική έκδοση

ISBN: 9786180012828

Έτος έκδοσης: 2019

Δείτε την παρουσίαση εδώ