Ένα συγκινητικό αφήγημα με πολλές πολιτικές προεκτάσεις

Ένα συγκινητικό αφήγημα με πολλές πολιτικές προεκτάσεις, μας προσφέρει στο νέο της βιβλίο η Μάγδα Παπαδημητρίου.

Η ιστορία ξεκινά στο τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν κλείνουν τα σύνορα και μια μεγάλη ελληνική μειονότητα παγιδεύεται στην Αλβανία. Στόχος τους είναι να γυρίσουν στην Ελλάδα καθώς αυτή αναγνωρίζουν ως πατρίδα τους.

Ένα νεαρό ζευγάρι κατορθώνει να διαφύγει και να μπει στην Ελλάδα και βρίσκεται στην Τήνο. Σε όλη τους τη διαδρομή στην Ελλάδα αντιμεωπίζουν τον ρατσισμό καθώς τους αντιμετωπίζουν ως Αλβανούς. Με πολύ κόπο και με ελάχιστη βοήθεια από τους ντόπιους κατορθώνουν να ριζώσουν στην Τήνο και να μεγαλώσουν το γιο τους.

Μεγαλώνοντας ο γιός τους ερωτεύεται την κόρη μιας παλιάς αρχόντισσας, όμως και πάλι έχουν να αντιμετωπίσουν τη προκατάληψη και το φθόνο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας φέρνει αντιμέτωπους με τη κοινωνική ανισότητα, τον ρατσισμό και τις ανθρώπινες αδυναμίες και αυτό του δίνει ιδιάιτερη αξία.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χότζα καταλαμβάνει την εξουσία στην Αλβανία, κι αυτό είναι καταστροφικό για την ελληνική μειονότητα.

Τα σύνορα κλείνουν, και στα χρόνια που ακολουθούν, οι εκτελέσεις, η εξορία και ο βασανισμός των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου γίνονται καθημερινό φαινόμενο.

Ένα ζευγάρι καταφέρνει να δραπετεύσει από την κόλαση. Βρίσκουν καταφύγιο στην Τήνο, όπου με σκληρή δουλειά καταφέρνουν να ορθοποδήσουν.

Ο γιος τους ερωτεύεται την Αντιγόνη, κόρη μιας παλιάς αρχόντισσας του νησιού, αλλά ο ρατσισμός θα σταθεί εμπόδιο στη σχέση τους. Θα καταφέρει άραγε η αγάπη να ξεπεράσει τις δυσκολίες; Ένα βιβλίο για την κοινωνική ανισότητα, τις λησμονημένες πατρίδες και τους μετανάστες αυτού του κόσμου.

Γιάννης Ρουσσιάς

bookia