Ρεπορτάζ

«Ουρανόεσσα», του Κώστα Κρομμύδα, στην Κατερίνη

Μια πολύ όμορφη παρουσίαση έγινε το απόγευμα της 17ης Μαίου σταPublic Κατερίνης με αφορμή της παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου τουΚώστα Κρομμύδα, “Ουρανόεσσα”.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το βιβλιοπωλείο -αρκετοί ήταν όρθιοι- για να απολαύσουν τον αγαπημένο συγγραφέα τού “Μη με λησμόνει”, και του “Ογκρέσσα”. Τα προηγούμενα βιβλία του, “Μπαμπά μεγάλωσε με” και “Η Ζωή που έλειπε” από τιςεκδόσεις Μίνωας είναι σε έλλειψη, δείγμα της αγάπης του αναγνωστικού κοινού στη γραφή του μα και στο ίδιο το πρόσωπό του.

Στο πάνελ, μίλησαν για το βιβλίο η δημοσιογράφοςΜαρία Βαλσαμίδου που συντόνισε τη παρουσίαση, ηΓιώτα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια της Ελληνικής Φιλολογίας που σχολίασε πολύ όμορφα το ταξίδι τηςμέσα από τη γραφή της “Ουρανόεσσας”και ο συγγραφέας-αντιπρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας,Θεοχάρης Μπικηρόπουλος που σχολίασε με τα παρακάτω λόγια το βιβλίο και αξίζει να διαβαστούν:

“Θα ξεκινήσω την τοποθέτηση μου παρουσιάζοντας την “Ουρανόεσσα”, του Κώστα Κρομμύδα με μια φράση της μεγάλης ελληνίδας συγγραφέωςΑλκυόνης Παπαδάκη που νομίζω πολύ εύστοχα και λακωνικά μας προϊδεάζει για το περιεχόμενο του βιβλίου: «Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, σε ταξιδεύει, σε μαγεύει, σε μαθαίνει».

Η Ουρανόεσσα είναι ένα μυθιστόρημα που όπως αναγράφεται στον υπότιτλο είναι«εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα» τα οποία καθοδηγούν την ιστορία, αλλά από εκεί και πέρα η μυθοπλασία και η φαντασία του συγγραφέα, χτίζει περίτεχνα την ιστορία μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ένας τίτλος που αποτελεί τη βιτρίνα του βιβλίου, ένας τίτλος που σχετίζεται με τη μυθοπλασία χωρίς –ας μου επιτραπεί- να «ξεγελάει» ή να αποπροσανατολίζει τον αναγνώστη. Το ίδιο άλλωστε έχει κάνει, ο φιλοξενούμενος απόψε στη βιβλιόφιλη Κατερίνη, συγγραφέας και με τους τίτλους των προηγούμενων βιβλίων του:Ογκρέσα,Μη με λησμόνει...

...Εμβαθύνει έτσι στους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών και τους τοποθετεί τόσο στο χρόνο όσο και στον τόπο, με συναρπαστικές περιγραφές, σε ένα «περιβάλλον» κινηματογραφικό και κυρίως θεατρικό. Ο συγγραφέας αφηγείται βλέποντας τους πρωταγωνιστές του στη σκηνή, όπου σκηνή είναι κάθε μέρος όπου εξελίσσεται η ιστορία του βιβλίου.

Η γραφή του,η γλώσσακρυστάλλινη,ξεκάθαρη,χωρίς εξεζητημένες ωραιοποιήσειςκαι λεκτικά πυροτεχνήματα, ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που έχει πει χαρακτηριστικά ο Α. ΚΑΜΥ: «αυτοί που γράφουν ξεκάθαρα έχουν αναγνώστες, αυτοί που γράφουν δυσνόητα έχουν σχολιαστές», και σύμφωνα με τον Αμερικανό ποιητή Έζρα Πάουντ, «καλοί συγγραφείς είναι αυτοί που χρησιμοποιούν μια γλώσσα αποτελεσματική, που είναι δηλαδή καθαρή και ακριβής».

Θα χαρακτήριζα την αφήγηση του Κώστα Κρομμύδα «σκηνοθετική». Με την έννοια ότι «μπαίνει» βαθιά στους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών του βιβλίου, χτίζει την εικόνα τους με κάθε λεπτομέρεια, δίνοντας την εντύπωση ότι τους γνωρίζεις, ότι τους ξέρεις καλά, τους αγαπάς, τους μισείς παρακολουθώντας σε απόσταση αναπνοής, κάθε τους κίνηση. Αν μη τι άλλο οι καλά δομημένοι χαρακτήρες ενός μυθιστορήματος, από τον συγγραφέα είναι αυτό που κατά γενική ομολογία αποτελούν τον κοινό παρανομαστή των βιβλίων που παρέμειναν διαχρονικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Είπα νωρίτερα «σκηνοθετεί» τους ήρωές του γιατί προσεγγίζει την πλοκή των ιστοριών και τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών με ένα μοναδικό τρόπο. Ακολουθούμε τα βήματά τους και μοιραζόμαστε κάθε στιγμή τα πάθη και τους πόθους τους, τις ανησυχίες τους, τους φόβους, τις αγωνίες, τα συναισθήματά τους, επιζητούμε μαζί τη λύτρωση.

Η φωτιά και το νερό σύμβολα εξαγνισμού, καθαρτήριο σώματος - ψυχής και μιας νέας αρχής, φέρουν στο επίκεντρο «μυστηριακές τελετές λουσμένες φωτιά και πανσέληνο, και όρκους σιωπής φορεμένους σε ένα δαχτυλίδι, που παντρεύει θεούς και ανθρώπους σε ένα κοινό παρόν», σε έναν πανέμορφο τόπο, στην όμορφη Σαμοθράκη.

Γρήγορο,ρεαλιστικό, μας διακτινίζει από την αρχαιότητα στο σήμερα και αντίστροφα, με τα κομμάτια ενός αγάλματος που αποκαλύπτεται μέσα από τα λασπωμένα χώματα, το iphone και τους δορυφόρους, σε ένα ταξίδι του νου 3000 χρόνων! Τα μηνύματα αποτελούν ένα ακόμη πλεονέκτημα της συγγραφής του Κ. Κρομμύδα, καθώς ολοκληρώνοντας την ανάγνωση νοιώθεις ότι δεν πέρασες απλά ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σου, αλλά κέρδισες και μοιράστηκες -πίσω από τις ιστορίες- γνώσεις, μυστικά, θρύλους και μυστηριακές τελετές.

Κάθε σελίδα έχει κάτι να σου πει, κάθε σελίδα έχει κάτι να υπογραμμίσεις, να το ξανά-διαβάσεις και κυρίως να το θυμάσαι...

Η «Ουρανόεσσα»προσφέρει αναμνήσεις,εικόνες,μυρωδιές,προβληματίζει,ανοίγει τους ορίζοντες μας, μας βάζει να δούμε κι άλλους κόσμους άγνωστους, φανταστικούς ή πραγματικούς, πηγαίνει τη σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα.Όσο για το ομώνυμο τραγούδι στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, το μόνο που απομένει είναι να προσθέσει ο καθένας μας τη δική του μελωδία στο ονειρικό ταξίδι της Ουρανόεσσας*....!

Το πηγαίο χιούμορ του συγγραφέα και η συζήτηση που ακολούθησε με το αναγνωστικό κοινό, ευχαρίστησε πολύ όλους τους αναγνώστες και δόθηκε ραντεβού για μια ακόμη παρουσίαση με το επόμενο βιβλίο. Καλοτάξιδη η Ουρανόεσσα Κώστα Κρομμύδα!

Αναδημοσίευση από το ΒΟΟΚΙΑ