«Γκρο πλάνο», της Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου, στην Τήνο

evaggelia minardou adamou tinos

Το βράδυ της 27ης Ιουλίου, στον προαύλιο χώρο του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Τήνου, έγινε η παρουσίαση του πρωτόλειου βιβλίου της Τηνιακής φιλολόγου και συγγραφέως Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου«Γκρο πλάνο», από τις εκδόσεις Βακχικόν. Αν και είχε εκδοθεί το 2020, η πανδημία δεν επέτρεψε, ως γνωστόν, τις βιβλιοπαρουσιάσεις.

Μέσα σε μια φεγγαρόλουστη βραδιά, με το καμπαναριό της Μεγαλόχαρης να φωτίζει τον χώρο της εκδήλωσης, αρκετοί φίλοι της συγγραφέως, αλλά και αναγνώστες, προσήλθαν για να τη συγχαρούν, αλλά και ν’ απολαύσουν την ξεχωριστή αυτή βιβλιοπαρουσίαση. Παρόντες, εκτός των φίλων αναγνωστών, ήταν η Έπαρχος Τήνου κ. Αναστασία Δεληγιάννη-Άσπρου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μανώλης Σώχος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Περιάλης, και ο πρώην Έπαρχος Τήνου-δικηγόρος και συγγραφέας κ. Αντώνης Μαραγκός.

Στο πάνελ, εκτός από τη συγγραφέα, ήταν ο φιλόλογος και πρώην Διευθυντής του Λεόντειου Λυκείου Ν. Σμύρνης, κ. Γιώργος Αλβέρτης, που η κάθε παρουσίαση που επιμελείται είναι ξεχωριστή, ο φιλόλογος Αλέξανδρος Αλβέρτης-Φιλιππούσης, που είχε την τεχνική επιμέλεια, αλλά και απέδωσε πολύ όμορφα τα κείμενα του βιβλίου, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σώχος, ο οποίος διάβασε το βιογραφικό της σημείωμα αλλά και μίλησε για την κ. Μινάρδου.

Ο κ. Μανώλης Σώχος, αφού διάβασε το βιογραφικό της συγγραφέως, είπε μεταξύ άλλων πως ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού οφείλει να στηρίζει όλες τις λογοτεχνικές φωνές που κατάγονται από το νησί ή εμπνέονται από αυτό.

Η κ. Δεληγιάννη, αφού μίλησε για τα κοινά τους παιδικά χρόνια και της ευχήθηκε το «Γκρο πλάνο» να είναι η αρχή μιας λαμπρής συνέχειας, είπε: «Η Ευαγγελία μιλούσε πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας, δεν επεδίωκε να γίνει αρεστή, και ακολουθούσε με συνέπεια τις αρχές της. Η ξεκάθαρη σκέψη της, της επέβαλε πάντα τη σύνθεση κι όχι τη σύγχυση. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο πόνημα νόμισα πως θα μυρίσω γιασεμί στην αυλή της κυρά-παπαδιάς, θ’ αφουγκραστώ τους παφλασμούς των κυμάτων, θα δω τη γειτονιά ν’ ανθίζει και φιλάρεσκα γεράνια και λογής-λογής λουλούδια, ευωδιές και χρώματα να ξετυλίγονται μπροστά μου!».

Μετά από την ανάγνωση των όμορφων και νοσταλγικών αποσπασμάτων, η συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε θερμά τους φορείς που υποστήριξαν την διοργάνωση της παρουσίασης και τους φίλους αναγνώστες, μίλησε για το βιβλίο της. Μεταξύ άλλων, είπε: «Γκρο πλάνο», κοντινή λήψη στην ανθρώπινη ψυχή. Ιστορίες που απεικάζουν την αλήθεια της ζωής και τη μετασχηματίζουν, διεισδύοντας στον φλοιό της πραγματικότητας. Αποτελούν στιγμιότυπα ζωής, όπου κυριαρχεί το ψυχογραφικό στοιχείο, αφορμώνται όμως από κοινωνικούς προβληματισμούς. Θέματα όπως ο έρωτας, ο θάνατος και η αθανασία, το διαζύγιο και η παιδική κακοποίηση, η αυτοχειρία, οι διατροφικές ψυχογενείς διαταραχές, η προσφυγιά, η οικονομική κρίση και τα συνακόλουθά της, ο πολυδύναμος μητρικός ρόλος, τα γηρατειά, η μοναξιά, ο πόνος της απώλειας και της απουσίας, η αδήριτη ανάγκη αυτοπροσδιορισμού, περνούν μέσα από τις ιστορίες των ηρώων μου. Αλλά και το φως, η ελπίδα, η αποδοχή του εαυτού μας, η χαρά της ζωής, η αναζήτηση προσωπικής ελευθερίας και η διαδρομή προς την επίτευξη ονείρων, δίνουν το αισιόδοξο στίγμα στην πορεία των ηρώων μου.Οι ήρωές μου είναι άνθρωποι καθημερινοί, κάποιοι από εμάς, που μαθαίνουν να ζουν με τα τραύματά τους, να τα διαχειρίζονται, να τα υπερβαίνουν, κι όταν ο ζόφος τούς κυκλώνει, αναζητούν το φως κι από την παραμικρή χαραμάδα. Και αποδρούν προς αυτό.Το «Γκρο πλάνο», λοιπόν, δεν είναι ένα βιβλίο που μυθοποιεί τη ζωή, την ατενίζει κατάματα. Αλλά, καταφάσκει σε αυτήν, αφήνοντας ζωτικό χώρο στο όνειρο και στην ελπίδα. Το σκηνικό είναι ένα νησί, που δεν κατονομάζεται, μεταφέρει όμως στον αναγνώστη τη δροσερή αύρα και το άπλετο φως του γαλανού Αιγαίου, που εισδύει στην ψυχή, τη γαληνεύει, της δίνει τα φτερά που επιθυμεί, την ανυψώνει».

Και έκλεισε τον λόγο της με την ευχή προς τον αναγνώστη, μέσα από τις ιστορίες αυτού του βιβλίου να κάνει το προσωπικό του γκρο πλάνο, τη δική του κοντινή εστίαση, στις προσωπικές του αλήθειες, στα δικά του συναισθήματα, στον ίδιο του τον εαυτό. Και να τον συναντήσει. «Τότε το βιβλίο μου θα έχει λόγο ύπαρξης, θα έχει επιτελέσει τον προορισμό του, που δεν είναι άλλος από τη συμπόρευση με τον συνάνθρωπο, τις πληγές, τις προσδοκίες, τις χαρές, τα πιο φωτεινά του όνειρα!», κατέληξε η συγγραφέας.

 evaggelia minardou adamou tinos 2

Ενώ ο Γιώργος Αλβέρτης, που οι παρουσιάσεις του είναι πάντα ξεχωριστές και αποτυπώνονται στη μνήμη συγγραφέων και αναγνωστών, είπε, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο της Ευαγγελίας Μινάρδου-Αδάμου όσα ανήρτησε στο διαδίκτυο πρώην μαθήτριά της και νυν φοιτήτρια της Νομικής: «Ένα εξαιρετικό βιβλίο, όπου από μέσα του ξεπηδούν άνθρωποι της δικής μας καθημερινότητας, πρόσωπα αγαπητά, αναμνήσεις ανεξίτηλες και λόγια αξέχαστα. Ήδη από τα σχολικά μου έτη, είχα την τύχη να με εισάγει στον υπέροχο κόσμο της λογοτεχνίας η κ. Μινάρδου. Έναν κόσμο γεμάτο ζωή, μυστήριο και γνώση. Πολλά-πολλά συγχαρητήρια για το συγγραφικό σας ταλέντο. Το βιβλίο αυτό, αποπνέει ελπίδα, κουράγιο και θυμίζει κάτι από τις ζωές όλων μας. Κάτι που πολλέςφορές, είτε από φόβο, είτε από αδιαφορία, εμείς δεν εκφράζουμε. Σας ευχαριστούμε θερμά, που ανοίξατε τις πύλες της ψυχής μας και στον κήπο της καρδιάς μας, φυτέψατε ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια!».

«Το Γκρο Πλάνο εμπεριέχει τριάντα οκτώ ταξίδια ζωής, που έκανα διαβάζοντας τα τριάντα οκτώκείμενα του βιβλίου της», είπε ο κ .Γ. Αλβέρτης.Και έκλεισε τον λόγο του με μια φράση από το διήγημά της «Εσύ είσαι κούκλα!»«Επιτέλους, μπορώ να το πω. Με λένε Ελένη, χωρίς καμία επιφύλαξη, με λένε και Αθηνά, χωρίς κανένα βάρος». «Και επέλεξα αυτή τη φράση, γιατί είναι απόλυτα αναγκαίο για τον καθένα μας να αποδεχθούμεποιοι είμαστε… Χωρίς αυτό η ζωή δύσκολα βιώνεται», είπε ο κ. Αλβέρτης επιλογικά.

Την επιφώνηση της παρουσίασης έκανε ο διευθυντής του φιλόξενου Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Τήνου, κ. Μανώλης Απέργης, ο οποίος μίλησε για τη συγγραφέα και το έργο της με συγκινητικά λόγια.

Να αγαπηθεί το βιβλίο σου από το Τηνιακό αναγνωστικό κοινό και εύχομαι του χρόνου το καλοκαίρι, η πανδημία να είναι μακρινός εφιάλτης και να χαρούμε το επόμενο βιβλίο σου στην Τηνιακή γη!

Δημοσιεύθηκε στο Bookia