«Όσα αγαπήσεις θα 'ναι ξένα», της Γεωργίας Κακαλοπούλου, στην Κατερίνη

georgia kakalopoulou osa agapisis xena

Οι αναγνώστες και φίλοι της συντοπίτισσας, πολυτάλαντης συγγραφέως Γεωργίας Κακαλοπούλου έσπευσαν παρά τη ζέστη στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ για να ακούσουν τις τρεις κυρίες που ήταν στο πάνελ. Την συγγραφέα Ελένη Πιπερίδου που μίλησε για το βιβλίο, την αναγνώστρια Σόνια Γκάσα που απήγγειλε πολύ όμορφα τα αποσπάσματα και την συγγραφέα που μίλησε και απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών.

 

Αφού η Δέσποινα Νέστωρα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην τελευταία βιβλιοπαρουσίαση της σεζόν ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη, έδωσε τον λόγο στην Ελένη Πιπερίδου, η οποία είπε μεταξύ άλλων:

«Το «Όσα αγαπήσεις θα ναι ξένα» είναι αυτό το βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Ο έρωτας, το πάθος, η αντιπαλότητα, η καλοσύνη, τα παιχνίδια εξουσίας, όλα τα βρίσκει κανείς πλεγμένα χαρισματικά μέσα στις σελίδες του. Με στοχευμένο νόημα, σε σημεία του βιβλίου που τρυφερά αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων που έχουν αγαπήσει, που έχουν δώσει την αγάπη χωρίς ποτέ να ζητούν αντάλλαγμα. Και αυτό είναι το πανέμορφο μήνυμα θαρρώ διαποτισμένο μέσα στο βιβλίο. Όταν το κλείσεις στο τέλος και το ξαναμυρίσεις, θα νιώσεις πώς από τους εξωτικούς τόπους που ταξίδεψες δεν απέμεινε μόνο αυτό το άρωμα της Άπω Ανατολής. Πιότερο θα νιώσεις πώς τελικά έζησες μια ιστορία που είναι ύμνος στον έρωτα, στην ανιδιοτέλεια, στην καλοσύνη. Κυρίως είναι μια δοξασία στην αγάπη που είναι πανανθρώπινη, που είναι το αόρατο νήμα που μας ενώνει μυστικά, σοφά και ήσυχα, με ανθρώπους που μπορεί να μην έχουμε γνωρίσει ποτέ. Είναι το αρχέγονο υλικό που είμαστε φτιαγμένοι και εξουδετερώνει αποστάσεις, έθνη, θρησκείες, διαφορές».

 

Μίλησε ακόμη για την δομή του έργου, για τη πλούσια, δουλεμένη γλώσσα που το καθιστά ζωντανό, δροσερό, άμεσο και γοητευτικό, για τον κυρίαρχο λυρισμό σε όλη τη ροή του έργου, αλλά και για τις παραστατικές και εκφραστικές περιγραφές.

 

Η συγγραφέας πήρε τον λόγο κι αφού ευχαρίστησε τους αναγνώστες, φίλους και ομότεχνους, μίλησε για τους μύθους που έπλεξε στο μυθιστόρημα, δηλαδή για τη λευκή ελαφίνα, το δράκο και τον πάνθηρα, για την έρευνα που έκανε ώστε να είναι τεκμηριωμένο, για τους ήρωες, τις ηρωίδες αλλά και για τις αξίες της νοτιοκορεάτικης κοινωνίας σε σχέση με την οικογένεια και τον σεβασμό και απάντησε σε πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Στο τέλος φωτογραφήθηκε και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

 

Δημοσιεύθηκε στο bookia