Ρεπορτάζ

«Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη», των Karl Heinz Roth και Hartmut Rubner

Από μια κίνηση ενεργών πολιτών όπως η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας από όπου ξεκίνησε το Κίνημα κατά των διοδίων και  το Κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες”, γνωστό ως το “Κίνημα της πατάτας”, που αξιοποίησε το εγκαταλελειμμένο κτίριο του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, με τη στήριξη των Γιατρών του Κόσμου και το έχει μετατρέψει σε ένα κέντρο πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Από μια ομάδα που δημιούργησε κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο με την υλική-ηθική στήριξη των συμπολιτών και των Γιατρών του Κόσμου. Που οργανώνει εδώ και 5 χρόνια το “Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου” το οποίο βασίζεται στην αχρήματη συναλλαγή, όπου τα πάντα διατίθενται δωρεάν. Που εμπνεύστηκε το “Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος” και πολλές άλλες δράσεις οι οποίες έκαναν γνωστή αυτή την μικρή επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν ήταν ακατόρθωτο να δούμε και την έκδοση αυτού του αξιόλογου βιβλίου.

 

Σ' αυτό το χώρο λοιπόν του Καπνικού Σταθμού, που έχει γίνει στολίδι της πόλης, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου, σε ένα κατάμεστο ακροατήριο, παρουσίασε το βιβλίο -σταθμό στον αγώνα της Ελλάδας για το ζήτημα των επανορθώσεων και τις ελληνογερμανικές σχέσεις. "Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη" του Karl Heinz Roth και Hartmut Rubner. Μέχρι όμως να εκδοθεί, απαραίτητη ήταν η συμβολή της ομάδας που ανέλαβε τη μετάφραση και την επιμέλεια του. Ο Όμηρος Ταχμαζίδης, Δημοσιογράφος-μεταφραστής, η Σοφία Γεωργαλλίδη, φιλόλογος-μεταφράστρια- διερμηνέας από το Αννόβερο, που είχε την επιμέλεια μετάφρασης και οι φιλόλογοι - εθελόντριες της Ομάδας, Ειρήνη ΠαξιμαδάκηΕύα Ανδρουλιδάκη και Σοφία Ελευθεριάδου που είχαν τη φιλολογική επιμέλεια & τη διόρθωση τυπογραφικού δοκιμίου.

Η παρουσίαση της Κατερίνης έγινε με τη στήριξη του Δήμου Κατερίνης, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, με την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος Ειρήνη Παξιμαδάκη ενώ ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος Τύπου της Ομάδας, αφού έδειξε φωτογραφίες από τις δράσεις της Ομάδας, τόνισε πώς «Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα βιβλιογραφικό κενό και μάλιστα στην κατάλληλη χρονική στιγμή, σε μία εποχή δηλαδή κρίσης, εποχή αναζήτησης μιας Ευρωπαϊκής δημοκρατικής ταυτότητας, σε μια εποχή ανάδειξης ακροδεξιών ξενοφοβικών κομμάτων και αντιδημοκρατικών εθνικιστικών νοοτροπιών. Όμως, αυτό που καθιστά ξεχωριστό αυτό το επιστημονικό πόνημα των 382 σελίδων των δύο Γερμανών ιστορικών,  είναι ο ισχυρός συμβολισμός της απόφασής τους, μαζί με τον Γερμανικό εκδοτικό οίκο «Metropol», να παραχωρήσουν για το συμβολικό ποσό του 1 € όλα τα δικαιώματα της Ελληνικής μετάφρασης στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», δηλαδή στους πολίτες οι οποίοι με ίδια μέσα μετέφρασαν, χρηματοδότησαν και εξέδωσαν αυτό το βιβλίο, με στόχο την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης. Πρόκειται για ένα ισχυρό ράπισμα για την Γερμανική Διπλωματία, διότι δύο κορυφαίοι Γερμανοί επιστήμονες, με την χειρονομία αυτή αναγνωρίζουν την γερμανική οφειλή και «αποζημιώνουν» με το δικό τους τρόπο τον Ελληνικό λαό. Οι βασικότεροι λόγοι που μας οδήγησαν στην απόφαση να αναλάβουμε το έργο της μετάφρασης αυτού του εξαιρετικού επιστημονικού  πονήματος ήταν τρεις: Να ενισχύσει την φαρέτρα της Ελληνικής διπλωματίας, να συμβάλει στη διεθνοποίηση του ζητήματος και να ενώσει όλες τις πλευρές. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μια απέλπιδα απόπειρα αφυπνίσεως. Ελπίζουμε αυτή η φωνή να ακουστεί, να ενεργοποιήσει και να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις γύρω από αυτό τον εθνικό στόχο. Το βιβλίο αυτό δείχνει το δρόμο της ενότητας, του δημοκρατικού ήθους και του αγώνα σε όλους, κυρίως όμως,  προς την πολιτική τάξη της χώρας μας. Ειδικά σε μία εποχή,  καθώς το φάντασμα του φασισμού πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη, θεωρήσαμε πως η προσπάθειά αυτή θα συμβάλλει στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. Ο Κωστής Παπαγιώργης έγραφε πάντα ότι το καλό, η ελπίδα σε αυτή τη χώρα έρχεται πάντα από την περιφέρεια, την επαρχία». Και έκλεισε λέγοντας πώς: «Περαιτέρω στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου υποστηρικτών αυτής της προσπάθειας, δηλαδή τη δημιουργία τοπικών πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση του εθνικού στόχου των πολεμικών αποζημιώσεων. Δηλαδή η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης η οποία ήδη έχει εγκατασταθεί στον ιστοχώρο KSK.GR με την επωνυμία roth».

Σ’ αυτή τη φόρμα που προαναφέρθηκε θα υπάρχει διαδικτυακή φόρμα παραγγελιών του βιβλίου όπου οι φίλοι που θα μπορούν να στηρίξουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Τον λόγο πήρε ο Αντώνης Κάλφας, φιλόλογος και συγγραφέας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Ευτυχώς για την δημοκρατική ανθρωπότητα υπάρχουν και οι αλπινιστές του καλού, στοχαστές, διανοούμενοι και ιστορικοί οι οποίοι συστηματικά και επί πολλά έτη καταβάλλουν προσπάθειες να αποδείξουν πώς λειτούργησε αυτή η μηχανή, πώς έκανε φτωχότερους τους λαούς όπως εν προκειμένω την Ελλάδα. Γιατί η εξαντλητική και τεκμηριωμένη εργασία που συζητάμε σήμερα είναι προϊόν απίστευτης επιστημονικής θέλησης και ερευνητικού δημοκρατικού μόχθου».

Ακολούθησε ο συγγραφέας, ιστορικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα κ. Roth που συγκλόνισε το ακροατήριο αρχίζοντας την ομιλία του «Είμαι από τη "γενιά των παιδιών των δραστών"! Συγγνώμη! Τα Ελληνικά μου είναι φτωχά και είμαι αναγκασμένος, όπως είπε, να μιλήσει στα γερμανικά, τη γλώσσα εκείνων που κατέστρεψε τη χώρα μας στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και έκαναν τόσο μεγάλο κακό στον ελληνικό λαό!».

ζοσπαστικός και αιχμηρός ο λόγος του καλώντας το κοινό να αφοσιωθεί στον κοινό αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Κατακεραύνωσε τις γερμανικές ελίτ και καυτηρίασε την εξάρτηση της Ελλάδας από τον ξένο παράγοντα. Κάλεσε με επίταση τη Γερμανία να διευθετήσει το ζήτημα ως οφείλει και πρότεινε ρεαλιστικούς τρόπους επίλυσης του μείζονος αυτού ζητήματος. Με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, που γνώριζε καλύτερα τα Ελληνικά κι έκανε χρέη διερμηνέα, είπε πώς: «η Γερμανία οφείλει να αποδεχτεί, να πληρώσει και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να βρεθεί μια λύση για την διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε η ναζιστική Γερμανία την περίοδο της κατοχής. …..Από την γερμανική κατοχή η Ελλάδα βγήκε βαριά πληγωμένη και η κοινωνία της υπέφερε φοβερές απώλειες. Την δεκαετία του 1930 η Ελλάδα ήταν μια αναδυόμενη αγορά, αλλά μετά την υποχώρηση των Γερμανών τον Οκτώβριο του 1944 επέστρεψε στο καθεστώς μιας υποανάπτυκτης χώρας. Ακόμη περισσότερο, οι Γερμανοί πυροδότησαν έναν δολοφονικό εμφύλιο πόλεμο ενισχύοντας τους συνεργαζόμενους και φιλοναζί παραστρατιωτικούς. Όλα αυτά καθυστέρησαν την ανοικοδόμηση της Ελλάδας για δεκαετίες. Για όλα αυτά, οι Γερμανοί είναι οι κύριοι υπαίτιοι».

Ακολούθησε ο καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christoph Ulrich Schminck-Gustavus: «Έχω γράψει αρκετά βιβλία για την κατοχή στην Ελλάδα, πέντε βιβλία για την κατοχή και για τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας, της Βέρμαχτ, εναντίον των Ελλήνων. Τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στηρίζονται σε ιστορική έρευνα που πραγματοποίησα τα τελευταία 20 χρόνια σε Ελλάδα και Γερμανία. Και συνέχισε μια 20λεπτη παρουσίαση με φωτογραφίες και μαρτυρίες από το βιβλίο του: «Μνήμες Κατοχής» για την καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες και τα «αντίποινα» της 3ης Οκτωβρίου 1943» Αφού καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, ακολούθησαν παρεμβάσεις πολιτών ενώ ο συγγραφέας υπέγραψε το βιβλίο του.

 

Για την ιστορία, το βιβλίο παρουσιάστηκε στις πόλεις Θεσσαλονίκη 11.02, Κατερίνη 12.02, Αθήνα 13.02, Δίστομο/Λιβαδειά 14.02 και Ηράκλειο Κρήτης 16.02. όπου μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας ο οποίος ήρθε να  ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα του παρελθόντος και του παρόντος των ελληνογερμανικών σχέσεων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, των Περιφερειών Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, της Ένωσης Δήμων Κρήτης και των Δήμων Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Λιβαδειάς, Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας και του Αρχείου Ιωάννη Σταμούλη και στηρίχτηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

 

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και η άξια ομάδα που έκανε αυτή τη τολμηρή σκέψη, πραγματικότητα, θα «δεχτεί» το ευχαριστώ μόνο όταν το βιβλίο αυτό θα τους δικαιώσει. Όταν θα μπει σε κάθε σπίτι, όταν γίνει κτήμα όλων μας και αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο ώστε η διεκδίκηση να γίνει εθνική υπόθεση και να μη μείνει στα λόγια.

 Δημοσιεύθηκε στο bookia