«Απ ένα χουριό… χουριάτσεις» στο θέατρο commedia

Τον Θανάση Μαργαρίτη τον γνώρισα στην Ένωση συγγραφέων που ιδρύθηκε τον Δεκέμβρη στη Κατερίνη ως θεατρικό συγγραφέα μα δεν είχα καταφέρει να κατέβω τα σκαλιά  του θεατρικού χώρου του. Είχε κάνει τέσσερις παραγωγές μα δυστυχώς δεν είχα ακούσει για το θέατρο της οδού Σβορώνου 40.   Πρώτη φορά πήγα στο θεατρικό χώρο του Θανάση Μαργαρίτη στη παραγωγή του «Η σονάτα του σεληνόφωτος» .

Ο συμπολίτης μας, Θανάσης Μαργαρίτης, συγγραφέας-σκηνοθέτης-ηθοποιός, με αυτή την ιδιαίτερη αλληγορική κωμωδία γιορτάζει τα 25 χρόνια θεατρικής διαδρομής του! Τα περισσότερα θεατρικά του χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα, στη μεγάλη χοάνη που ρουφά όλους τους καλλιτέχνες της Βόρειας Ελλάδας επί το πλείστον. Ευτυχώς ο Θανάσης όπως κι εγώ την εγκαταλείψαμε νωρίς για να προσφέρουμε στο τόπο μας Αυτή τη παραγωγή  λοιπόν ήθελα κι εγώ να γιορτάσω μαζί του τη νέα πορεία που ανατέλλει!   

«Απ ένα χουριό… χουριάτσεις» λοιπόν,  ο τίτλος του έργου που κάνει αναφορές στον τόπο που ποτέ δεν ξέχασε και έμπρακτα στηρίζει σε όλη του τη διαδρομή!!
Μια θεότρελη αλληγορική και … «ντόπια» κωμωδία γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον ίδιο και παιγμένη με οχτώ γυναίκες  σ ένα χωριό της επαρχίας  (ένα χωριό της ορεινής Πιερίας θα έλεγε κανείς!) εκεί κοντά στη δεκαετία  του ’60. Παρουσιάζουν την κατάσταση της εποχής, με πολλές αναφορές στη σημερινή και παλαιότερη κοινωνική και πολιτική κατάσταση κι ενώ πάντα τις στοιχειώνει ο φόβος της εξουσίας!!!

Τη Κυριακή το βράδυ έκανα παρέα αυτές τις γυναίκες, έζησα τους φόβους, τη καθημερινότητα τους, τα κρυφά μυστικά που έγιναν φανερά, γέλασα με τις πομπές της Τζέλλας. Αλήθεια γέλασα πολύ με όλες τις ηρωίδες και φυσικά και με τη …….Κουστάντους-Μέρκελ  που έπαιζε τη μαμμή του χωριού και παίζει καταπληκτικά ο Θανάσης Μαργαρίτης.

Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω με ποια γέλασα πιο πολύ ή με ποια προβληματίστηκα. Αυτό που μου έκανε όμως περισσότερη εντύπωση ήταν η προφορά των γυναικών που έμοιαζε πολύ με αυτή των χωριών της ορεινής Πιερίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν 8 Κατερινιώτισσες, που αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας μαθήματα στο Θεατρικό Εργαστήρι Commedia. Και είναι πραγματικά απολαυστικές στο ρόλο τους. Τις 8  …χουριάτσεις υποδύονται:
Χριστίνα Γεωργιάδου, Σταυρούλα Ηλιοπούλου, Κατερίνα Λιτσένη, Στέλλα Μαργαρίτη, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Ελένη Παλάσκα, Έφη Σκραπαλή, Ζήνα Χασάπη. Ενώ στο ρόλο της Κουστάντους-Μέρκελ  εμφανίζεται ο Θανάσης Μαργαρίτης.

Και τώρα να έρθω λίγο στα πολιτιστικά του νομού μας να πω το προβληματισμό μου για τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων ιδιαίτερα στα χωριά της ορεινής Πιερίας. Έρχεται καλοκαίρι, ο κόσμος έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό, από κάτι όμορφο και απλό. Θέλει να γελάσει, να αστειευτεί μετά από τα καπνά και τον κάματο της ημέρας. Γιατί λοιπόν οι σύλλογοι να μη προτείνουν τον Θανάση Μαργαρίτη για μερικές παραστάσεις? Γνωρίζω ότι υπάρχει κρίση μα ξέρετε ότι στις μεγαλύτερες κρίσεις ο Πολιτισμός ανθίζει? Γνωρίζετε ότι καλοκαίρι δεν είναι μόνο κλαρίνα και νταούλια μα και μια όμορφη θεατρική παράσταση  που πρέπει να στηριχθεί? Σίγουρα το εισιτήριο του θεάτρου θα είναι χαμηλότερο από τα κλαρίνα, σίγουρα θα κερδίσετε περισσότερα γιατί θα τη συζητάτε τη παράσταση όλο το χειμώνα. Σίγουρα θα αγαπήσετε το θέατρο και τον Θανάση Μαργαρίτη και τον χειμώνα θα κατεβαίνετε στον χώρο του για να δείτε τις επόμενες παραγωγές. Κάνω πρόταση λοιπόν στους δήμους, στην αντιπεριφέρεια και φυσικά στους συλλόγους να ενισχύσουν τους ντόπιους δημιουργούς, να στηρίξουν με έργα κι όχι με λόγια μια άλλη πρόταση στον Πολιτισμό.

Γράφοντας το άρθρο, θυμήθηκα τη Μελίνα Μερκούρη, πώς μπορούμε άλλωστε να τη ξεχάσουμε, που είχε μετατρέψει την Ελληνική επαρχία σε κύτταρο πολιτισμού. Όλα τα χωριά ζούσαν πραγματικά σε ένα διαφορετικό τρελό ρυθμό. Μουσικές συναυλίες, θέατρα, διάφορα όμορφα και αξέχαστα δρώμενα. Ας ζήσουμε πάλι μια ανάταση ψυχής. Ας γνωρίσουμε τους ντόπιους δημιουργούς.

Το επόμενο τριήμερο λοιπόν είναι το τελευταίο που μπορείτε να χαρείτε τη κωμωδία! Που αξίζει να δείτε για να γελάσετε αβίαστα. Κι αν δεν την δείτε σίγουρα θα χάσετε!!! Σκηνοθεσία:  Θανάση Μαργαρίτη