Ιουλία Ιωάννου, «Ασημένια μάτια», στη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της ομότεχνης, φίλης, συμπατριώτισσας, δημιουργού της σελίδας vivlio-life και «Ξεφυλλίζοντας στον αέρα», ραδιοφωνικής παραγωγού Ιουλίας Ιωάννου«Ασημένια Μάτια» από τις εκδόσεις Πνοή, στην τσαγερί «Ritz» στην Θεσσαλονίκη. Ένας ζεστός χώρος που γέμισε αγάπη και ζεστασιά για την συγγραφέα και το βιβλίο της.

Παρόντες ήταν φίλοι-αναγνώστες, συγγραφείς όπως η Μαίρη Κόντζογλου-Τσιαχτίρη, η Μαρία Τσακίρη, η Αγάπη Ντόκα, η Ζωγραφιά Τσαβέα, ο Γιώργος Αθανασιάδης, η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, και διαδικτυακές ομάδες ανάγνωσης της Θεσσαλονίκης που είναι ουσιαστικά πάντα δίπλα στους συγγραφείς και με την φυσική τους παρουσία αλλά και με την ουσιαστική προβολή των έργων τους. Ήταν παρούσες οι ομάδες «Μ’ αρέσει το βιβλίο αφού» με την Άννα Πατέρα, η Έλσα Παζολίδου από τα «Βιβλιοαρώματα», ο Χρήστος Γκολεδάκης με την ομάδα του «Οι συγγραφείς και τα βιβλία που αγαπάμε», η Αντιγόνη Γκουντάρα, η Νατάσα Φλώρου και πολλοί άλλοι φίλοι της συγγραφέως και του βιβλίου.

Για την συγγραφέα μίλησαν η συγγραφέας Χαρά Ανδρεΐδου η οποία ανέλυσε λογοτεχνικά το βιβλίο, ανέδειξε τα τολμηρά μηνύματά του όπως την κακοποίηση των γυναικών, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον μοιραίο έρωτα και την αιώνια αγάπη.

 

Την εκδήλωση συντόνισε άψογα η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κουρκούδιαλου που εξέδωσε το βιβλίο «Έλλη, η εγγονή του Αιόλου» από τις εκδόσεις Πνοή, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο επίσης συγγραφέας Μάκης Ρουσομάνης που εξέδωσε το βιβλίο «Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο» από τις ίδιες εκδόσεις Πνοή.

Παρόντες επίσης ήταν ο Νίκος Δημαράς, δημοσιογράφος επί σαράντα χρόνια σε πολλά ΜΜΕ, πρόεδρος των Αιτωλοακαρνάνων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας πώς το βιβλίο είναι μια διείσδυση στις πνευματικές αναζητήσεις της εποχής μας με αφορμή όσα αναβλύζουν από το υπέροχο βιβλίο της Αγρινιώτισσας συγγραφέως, μιας νέας γυναίκας, που συναρπάζεται από όσα συμβαίνουν γύρω της και γράφει καταιγιστικά 332 σελίδες, παίρνοντας αφορμές από αληθινά γεγονότα. Αισθανθήκαμε και κάτι σαν υπερηφάνεια μιας και η συγγραφέας ήρθε από την ιδιαίτερη πατρίδα μας και την υποδεχθήκαμε με δυο λόγια, έχοντας δίπλα και τους φίλους - συνοδοιπόρους στους Αιτωλοακαρνανικούς συλλόγους Γιάννη Μπούρο και Νίκο Καρακώστα».

 

Η συγγραφέας Ιουλία Ιωάννου πήρε τελευταία τον λόγο κι αφού ευχαρίστησε όλους τους φίλους που την τίμησαν, μίλησε για το πώς ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της στη συγγραφή, για τα προηγούμενα βιβλία της «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα» και «Απώλειες» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη, για την ιστοσελίδα της vivlio-life και την εκπομπή της και φυσικά για τα «Ασημένια μάτια» της. Ευχαρίστησε θερμά όλους όσους της έκαναν την τιμή και παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου της, συγγραφείς, αναγνώστες και φίλους του βιβλίου και ιδιαιτέρως την συγγραφέα Μαρία Τσακίρη για την βοήθεια που της πρόσφερε και την φίλη και παλιά συμμαθήτριά της Μαρία Κατσακιώρη, που την ξενάγησε στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

Στην συνέχεια χαιρέτισε η εκδότρια της Πνοής Κάκια Ξύδη η οποία ευχαρίστησε τους φίλους της εκδήλωσης, τους Θεσσαλονικιούς συγγραφείς που παραβρέθηκαν, στήριξαν την Ιουλία Ιωάννου αλλά και όλες τις παρουσιάσεις των εκδόσεων Πνοή. Ευχαρίστησε την συγγραφέα Χαρά Ανδρεΐδου που ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση της να μιλήσει για το βιβλίο, την Αλεξάνδρα Κουρκούδιαλου και τον Μάκη Ρουσομάνης που αν και ανήκουν στην συγγραφική οικογένεια της Πνοής, δέχτηκαν αμέσως να δώσουν το δικό τους παρόν στην παρουσίαση.

 

Για μένα, ως αναγνώστρια το μήνυμα που έλαβα από το βιβλίο ήταν πώς «κάνοντας το καλό θα έρθει το καλό να σου ανταποδώσει ή αν κάνεις το κακό με το ίδιο νόμισμα θα σε ανταμείψει. Εμείς θα επιλέξουμε αν τελικά εισπράξουμε καλοσύνη, αγάπη και βοήθεια από τον συνάνθρωπο μας, ή αν θα ζήσουμε μέσα στον φόβο γιατί αυτό δώσαμε μέσα από τις συμπεριφορές μας».

http://www.bookia.gr/index.php?action=Blog&post=a59517be-4763-476e-917f-b1763d64d9ef