Ρεπορτάζ

Η «Ποίηση στις ράγες»

Το τρένο φεύγει στις οχτώ
ταξίδι για την Κατερίνη
Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει
να μη θυμάσαι στις οχτώ
να μη θυμάσαι στις οχτώ
το τρένο για την Κατερίνη
Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει

Με δυνατή βροχή υποδέχτηκε η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας τους ποιητές από τη ΘεσσαλονίκηΣέρρεςΝάουσαΈδεσσαΓιαννιτσάΚοζάνηΑριδαία και Βέροια το πρωί της Κυριακής 11ης Ιουνίου στον σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης.

Η αμαξοστοιχία 55 IC από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, συγκέντρωσε τους ποιητές από τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, για να ενώσουν τις φωνές, τους στίχους τα χαμόγελα και την ελπίδα για μια νέα αρχή τις δύσκολες μέρες που περνούμε. Η Ποίηση μπορεί να δυναμώσει τις ελπίδες όπως κάθε φορά που χρειάστηκε να αναπτερωθεί το δυναμικό του λαού μας.

 

«Μας ενώνει η τέχνη που υπηρετούμε με σεβασμό χαρίζοντας με αγάπη κομμάτια της ψυχής μας! Με λάβαρο την Ποίηση ταξιδεύουμε πάνω στις ράγες του τρένου και κόντρα στους δύσκολους καιρούς της εποχής φορώντας ένα ζεστό πλατύ χαμόγελο στα χείλη! Δεν έχει ξανά συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα», Έγραφε το δελτίο τύπου των διοργανωτών που εμπνεύστηκε αυτό το αντάμωμα.

Έτσι κι έγινε! Η Ποίηση ταξίδεψε στις ράγες και ακούστηκε στους σταθμούς των τρένων της Θεσσαλονίκης, του Πλατέος, της Κατερίνης. Μια μεγάλη στρατιά ποιητών ετοιμάστηκε γι’ αυτό το μοναδικό γεγονός. Κατέφθασαν έχοντας στα χέρια τους ως δώρα τα βιβλία τους, τα οποία και προσέφεραν στην φιλόξενη και δημιουργική Ένωση Συγγραφέων νομού Πιερίας.

Λόγω έντονης βροχής, η εκδήλωση έγινε μέσα στο κυλικείο του σιδηροδρομικού σταθμού που ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, Ευγένιος Παπαδόπουλος ή Ολύμπιος, τους υποδέχτηκε λέγοντας ότι «η βροχή βρέχει συναισθήματα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας φιλοξενούμε στον τόπο μας. Τον τόπο των Μουσών, Των Τεχνών, της Ποίησης και του χρόνου να μεταφερθούμε στο βουνό των Πιερίων για να γίνει μια μεγάλη γιορτή Ποίησης». Τα σχέδια και οι προτάσεις έπεφταν βροχή από τους Ποιητές μα και τους φίλους της Ποίησης που πια είναι στην διαθεσιμότητα των ομάδων να τις αξιοποιήσουν. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Μαρία Βαλσαμίδου, φίλη της Ένωσης Συγγραφέων, παρούσα, πάντα με χαμόγελο, όποτε της ζητηθεί η βοήθεια της.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικά ακούσματα από την χορωδία «Ολυμπία Ωδή», που αποτελείται από εκπαιδευτικούς και φίλους της Μουσικής από όλο τον νομό, που δέχτηκαν την πρόσκληση της Ένωσης βάζοντας το λιθαράκι τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν απαγγελίες από τους ποιητές της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων ενώ ενδιάμεσα ο Δημήτρης Παρθενίδης, με την κιθάρα και η Λένα Καραγιαννίδου με το ακορντεόν, πάντα υποστηριχτές της Ένωσης όποτε τους ζητηθεί, τραγούδησαν αγαπημένα τραγούδια. Με πρώτο, «το τρένο φεύγει στις 8»που όλοι σιγοτραγούδησαν και έδωσαν μια νότα ζεστασιάς και ενότητας στο υγρό πρωινό της Κυριακής.

Από την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας, ποιήματα τους διάβασαν η Γιώτα Παπαδοπούλου, ο Άγγελος Αγγελίδης, η Ελένη Ζαραμητροπούλου, η Γιώτα Τσερτικίδου, η Ευγενία Κορτσάρη, η Δέσποινα Ποικιλίδου και ο Θάνος Κόσυβας.

Στο τέλος της όμορφης αυτής δράσης, πριν η Ποίηση ταξιδέψει πάλι στις ράγες, παίρνοντας μαζί τους τα χαμόγελα και τις νέες γνωριμίες, η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας απένειμε ενθύμια συμμετοχής της πρώτης δράσης.  Η φίλη ποιήτρια και συγγραφέας Μαρία Ποπκιώση είχε την έμπνευση αυτής της δράσης, της οργάνωσης και της πράξης.

Στήριξαν και στάθηκαν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια, η Ένωση Τεχνών Ελλάδαςμε τη Λένα Σερδαρίδου, η Μαρία Λουμπουρδή και η Στέλλα Χαβιαροπούλου, επίσης η Πρέσβειρα Ειρήνης Ελλάδας Σουηδίας, ποιήτρια και δημοσιογράφος κα Ράνια Αγγελακούδη, o Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου Ν. Πέλλας, οι οποίοι συμμετείχαν  ενεργά και συνόδευσαν τους ποιητές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

 

Άνοιξη
Πριν σε δω ακόμη σε περίμενα
σαν το χελιδόνι την Άνοιξη
σαν πρωινή ηλιαχτίδα
στο φως της μέρας
σε περίμενα
πριν σε δω ακόμη
μύριζα τ’ άρωμά σου
απ’ τ’ ανοιχτό παράθυρο
σαν ανθισμένη λεμονιά
πριν σου μιλήσω
άκουγα τον γλυκό ήχο της φωνής σου
στ’ αυτιά μου
πριν με φιλήσεις ακόμη
είχα τη γεύση σου στα χείλη μου.
Σαν στολισμένη μυγδαλιά σε περίμενα
σαν εύφορη γη
που ποθεί τη βροχούλα
σαν άρωμα γιασεμιού
κι αγιοκλήματος
πριν σε δω ένιωθα το θρόισμα των μαλλιών σου
στον κήπο μου την κίνηση του κορμιού σου καθώς πλησίαζες.
Πριν σε δω ακόμη
ένιωθα τη ζεστασιά στα μάτια σου
μου ‘χαν λείψει τα μάτια σου
μου είχε λείψει η φωνή σου
το γέλιο σου
πριν σε δω σαν ανθισμένη Άνοιξη
σε περίμενα. Μαρία Ποπκιώση

 

Έγινε η αρχή!

Η Ποίηση κύλισε στις ράγες. Ώρα είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές  με παρόμοιες πρωτοβουλίες μέχρι του χρόνου. Έτσι, τέτοιο καιρό, να γίνει πάλι κάτι μεγάλο. Με τρένα, πλοία, βαρκάκια, γραμμένα στους τοίχους και τις πόρτες , με όποια  μέσα μπορούμε, να ταξιδέψουμε την αγαπημένη των Τεχνών. Γιατί η Ελλάδα γέννησε την Ποίηση… Τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Σεφέρη, τον Αναγνωστάκη, τον Βάρναλη και πολλούς-πολλούς ακόμη. Και οφείλουν οι νεότεροι Ποιητές να συνεχίσουν και να τη θέσουν πάλι στην καρδιά των αναγνωστών. 

Το βίντεο είναι του Παναγιώτη Φτάρα, ενώ οι φωτογραφίες της Στέλλας Τζιτζιλή και του Χάρη Μπικηρόπουλου.

 Δημοσιεύθηκε στο bookia