Δημήτρης Βασιλείου -Τα όνειρα περπάτησαν στη γη - Εκδόσεις Άπαρσις

oneiraperp

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μια όμορφη ποιητική συλλογή έφτασε στα χέρια μου και από την αρχή ο τίτλος και η φωτογραφία του εξώφυλλου κέντρισαν την περιέργεια μου. Εκδόθηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο και είναι η πρώτη του συλλογή του Δημήτρη Βασιλείου. Μα αν δεν διάβαζα το βιογραφικό του θα έλεγα πως έχει εκδώσει και άλλες ποιητικές συλλογές. Η ώριμη γραφή του που είναι κατανοητή και στον άπειρο αναγνώστη, άγγιξε την καρδιά μου, ονειρεύτηκα μαζί του και συγκινήθηκα. Τα ποιήματα αυτής της συλλογής είναι αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη. 

 

 Από την Πρέβεζα ξεκίνησε, όπως γράφει το βιογραφικό του και περπάτησε στην Αθήνα, το Μινσκ, το Κίεβο, τη Σεβίλλη, το Παρίσι, την Πετρούπολη, το Ασχαμπάντ. Κουβαλώντας στις αποσκευές του Όμηρο, Μαγιακόφσκι, Λόρκα, Νερούδα, Βάρναλη, Ελύτη, Ρουμί, Ρίτσο, Μαχτουμκουλί, Κατσαρό. Για να ντύσει τα όνειρα του με ελπίδες, να κάνει τα πάθη, τους πόθους, τις νίκες, τις ήττες, την αγωνία για τις μελλούμενες γενιές, την αυτοκριτική για τη δική του γενιά, στίχους που θα στηλιτεύσουν τις καρδιές μας.

Η αγάπη και ο θάνατος, η μοναξιά και το σύμπαν θα γίνουν τα πατήματα που και τα δικά μας όνειρα θα περπατήσουν στη γη. Κάθε ποίημα του μια μαχαιριά στο χθες, το σήμερα και το αύριο. Η ελπίδα πως ήρθε ο καιρός της επανάστασης χωρίς χρονοτριβή, θα κινήσει την υπαρξιακή μας μηχανή για την ποθούμενη ελευθερία. Θα έρθει ξανά ο καιρός της επανάστασης γράφει στο ομώνυμο ποίημα της συλλογής. Το δίκιο θ’ αγκαλιάζεται με την ιστορία γράφει παρακάτω. Γράφει στο ποίημα του Επιτεθείτε, αφιερωμένο στον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό, Επιτεθείτε/Τη Λευτεριά να τη ζήσουμε/όχι να την υποσχόμαστε μόνο. Μου άρεσε το ποίημα «Αρνήθηκαν τις ζωές τους» αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών της Καισαριανής. Ενώ στον Προμηθέα θα διαβάσουμε τους στίχους Δύναμη, πνοή και θάρρος αναζητούσε/μόνος του/σήμερα, τώρα/να σπάσει τις αλυσίδες,/που τον κρατούσαν δεμένο/στο παρελθόν και το μέλλον/ Είναι δύσκολο να επιλέξω τα ποιήματα αφού όλα είναι εξίσου ξεχωριστά. Όπως τα ποιήματα της ενότητας Προσκλητήρια ανάστασης-Εις μνήμην και τα δέκα χαικού. 

Καλοτάξιδη να είναι η ποιητική συλλογή κι ας βρει απάγγειο στις ψυχές όσων νιώθουν προδομένοι, νικημένοι και μοναχοί σε τούτο τον αγώνα. Κάπου όμως είναι φωλιασμένη η ελπίδα και σίγουρα οι αναγνώστες θα τη βρείτε μέσα από τους στίχους. 

Από το ποίημα «Υπέρβαση»

Βγες απ’ τις γραμμές/Ξεπέρνα τα όρια/Σπάσε τα πλαίσια.