RIζEς vol.I μια δυνατή εμπειρία για όλες τις αισθήσεις

Βρέθηκα με την χορογράφο Ειρήνη Καλογηρά στη γρήγορη επίσκεψη της στη Κατερίνη, στο θέατρο ΜΩ  προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν τις παραστάσεις της στα πλαίσια των «Ετεροτροπιών» , τη νέα πολιτιστική πρόταση της πόλης μας.

Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε μάθαμε για το  τι πρόκειται να δούμε το διήμερο 28 και 29 Ιανουαρίου… 

Συνέντευξη στη Μάγδα Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη

Κυρία Καλογηρά ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας  παραχωρείτε στο e-pieria. Με ευκαιρία των δύο παραστάσεων 28 και 29 Γενάρη που θα δώσετε με τη παράσταση RIζEς vol.I  στην Κατερίνη, στο θέατρο Μω, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  «Ετεροτροπίες»  μια νέα πολιτιστική πρόταση  στο κοινό της πόλης.  θα ήθελα να μας πείτε τι θα περιμένει να δει ο θεατής ερχόμενος στη παράσταση;    

Η παράσταση είναι πρωτίστως μια δυνατή εμπειρία ! Και για μας και για το κοινό .   Μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Ανεξάρτητα από την μύηση του καθενός  στον σύγχρονο- έντεχνο χορό , συγκινεί , προβληματίζει , ενθουσιάζει. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε από τις  παραστάσεις μας στην Θεσσαλονίκη. Αυτήν την κοινή εμπειρία επιθυμούμε να μοιραστούμε με το κοινό στην Κατερίνη στις 28 και 29 Γενάρη .Έχουμε πολύ χαρά γι` αυτό.

Ποια ήταν η αφορμή που χορογραφήσατε και οργανώσατε το project  «Από το Παραδοσιακό στο Αρχέγονο, από το Ατομικό σώμα στο Συλλογικό»; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον θεατή;        

Πέρυσι τον Μάιο βρέθηκα στα Αναστενάρια. Συγκινήθηκα βαθειά. Θυμήθηκα  κάτι πολύ ουσιαστικό .  Πως μέσα από μια  κοινή εμπειρία, με συγκεκριμένο Ρυθμό και Κινησιολογία, το άτομο - κρίκος μιας κοινότητας οδηγείται στην απελευθέρωση και την κάθαρση.

Πώς οι παραδοσιακοί χοροί έγιναν έμπνευση  γι αυτή τη παράσταση και από ποιες περιοχές της χώρας μας έχετε αντλήσει υλικό  ώστε να δώσετε το δικό σας στίγμα στη χορογραφία; Με λίγα λόγια, θα ακούσει παραδοσιακές  μουσικές ο θεατής  που θα έρθει να σας δει;   

Πρώτα  χόρεψα μπάλο και μετά μπαλέτο ! Ήμουν χορεύτρια στο Λύκειο Ελληνίδων από πέντε χρονών μέχρι και την εφηβεία . Το ότι ξαναστράφηκα σε αυτήν την κινητική μνήμη μάλλον ήταν μονόδρομος . Εκεί με οδήγησε η αίσθηση μου . Στον σύγχρονο χορό το σώμα κινείται πολύ στο πάτωμα , στηρίζεται πολύ στα χέρια του . Ήθελα να ξανασηκωθούμε στα δυο μας πόδια . Να σηκώσουμε τα χέρια . Να πιάσουμε τα χέρια . Αυτό μας οδήγησε ξανά στο πάτωμα . Αλλά η πτώση πια είχε ένα νέο περιεχόμενο. Ήθελα να ξαναφτιάξουμε έναν κύκλο. Τον διαλύσαμε. Ως ανάγκη , ως παρόρμηση.

Για τις ανάγκες αυτής της αφήγησης πειραματίστηκα με τον Ζωναράδικο . Αυτός ο χορός υπήρξε από την αρχή πηγή έμπνευσης  όπως και ο συρτός Μακεδονίας . Πρόσφατα ταξίδεψα στην Φλώρινα. Γνώρισα τον χορό Πουστσένο. Επηρέασε άμεσα την ήδη υπάρχουσα χορογραφία. Το αποτέλεσμα αυτής της επιρροής παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Κατερίνη. Η παράσταση συνεχώς εξελίσσεται . Κάθε συνάντηση μας με το κοινό είναι για μας αφορμή για αναστοχασμό και δημιουργία. Η ζωντανή μουσική σύνθεση δημιουργεί ένα τοπίο με σαφείς αναφορές σε παραδοσιακούς ρυθμούς και ήχους . Ακούμε Ζωναράδικο , συρτό , μαντηλάτο με διάθεση πειραματισμού . Ακούμε και ηλεκτρονική μουσική. Χορογραφία και μουσική σύνθεση επιχειρούν να ακροβατήσουν ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο.

 

Ποια κοινά σημεία θα βρει ο παραδοσιακός δάσκαλος χορού που θα έρθει να σας δει με τη δική σας χορογραφία; Τη μουσική ή τη κίνηση του σώματος;

Όπως μου είπε ένας καλός μου φίλος και συνεργάτης  και δάσκαλος παραδοσιακών χορών που είναι αμύητος στον έντεχνο χορό πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Ο σύγχρονος χορός δίνει πολλά περιθώρια αυτοσχεδιασμού με βάση τα βήματα του χορού , την μετακίνηση του χορευτή στον χώρο , τον ρυθμό . Οδηγεί σε μια άλλη οπτική . Σε μια άλλη αφήγηση. Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να ανοίξει ένας δημιουργικός διάλογος σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Μπορεί να γίνει έμπνευση η παράσταση σας για να δούμε τους παραδοσιακούς χορούς από μια άλλη οπτική γωνία;

Μακάρι . Ήδη εγώ βλέπω τον Σύγχρονο χορό από μια άλλη οπτική γωνιά ! Η παράσταση αυτή με έχει επηρεάσει βαθειά. Και ως δασκάλα χορού και ως κινησιολογία στο Θέατρο .

Το 2016 εμπνευστήκατε και οργανώσατε στη Θεσσαλονίκη  το «δικό μου FEΣΤΙVΑΛ ΧΟΡΟΥ». Πείτε μας γι’ αυτό.  

Βίωσα τον χειμώνα του 2016 μια καθοριστική για εμένα και άκρως  δημιουργική χειμερία νάρκη. Τον Μάιο ήμουν πλημμυρισμένη από την επιθυμία και την ανάγκη να χορογραφήσω. Με αφορμή την Σπουδή για τους παραδοσιακούς χορούς αλλά και με  έντονη την αίσθηση των ανθρώπων του χορού που διψούσαν για δημιουργία και επικοινωνία αποφάσισα σε ένα βράδυ να κάνω αυτό που ένοιωθα πως όλοι θα θέλαμε. Η ανταπόκριση σε αυτήν την πρωτοβουλία ξεπέρασε κάθε προσδοκία . Ένοιωθα ότι ξύπνησα από λήθαργο . Ήταν υπέροχη εμπειρία . Εύχομαι πάντα να βρίσκω την δύναμη και την έμπνευση για τέτοιες κινήσεις .

Στις εποχές που ζούμε πιστεύετε ότι ο χορός, η Τέχνη γενικότερα μπορεί να μας κρατήσει ψηλά ως λαό; Ασχολούνται περισσότεροι νέοι σήμερα με τις ρίζες τους;

Βρέθηκα πριν από ένα μήνα στο schoolwave 2017   .Πλήθος πολύ νέων ανθρώπων .  Από 14 μέχρι 24. Κάποια στιγμή μια μπάντα από την Πάτρα , τραγούδησε διασκευασμένο ένα παραδοσιακό τραγούδι . Το " ξενιτεμένα μου πουλιά "  Έγινε χαμός ! Συγκινούνται οι νέοι από το Παραδοσιακό . Υπήρχε μια ελπίδα εκείνη την βραδιά. Και μια ανάταση . Ναι , η Τέχνη μπορεί να δημιουργήσει αυτήν την ανάταση . Έχει να κάνει με την πρόθεση του καλλιτέχνη . Για ποιο λόγο αποφασίζει να μιλήσει. Να επικοινωνήσει.  Αν αυτό που έχει να πει είναι κάτι παραπάνω από μια προσωπική ιστορία .

 

Από τη φιλοσοφία στο χορό, στη δραματική, υποκριτική… Ήταν όνειρο ζωής και τα σπουδάσατε επειδή σας άρεσαν ή κάνατε πρώτα το χατίρι των γονιών σας όσο αφορά τις σπουδές σας στη φιλοσοφική;

Όταν έδωσα εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο,  η πρώτη μου επιλογή ήταν η Θεσσαλονίκη . Ξεκίνησα περιέργως από την πόλη. Ήδη με είχε κερδίσει ο χορός.  Στην ουσία επέλεξα που θα ζήσω τα επόμενα χρόνια. Η φιλοσοφία ήταν μέσα στα ενδιαφέροντα μου. Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι θα ασχοληθώ με την Τέχνη . Οι γονείς μου εμπιστευόντουσαν πάντα την αφοσίωση μου στον χορό . Δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα.  Ξέρω τι θέλω να κάνω , είμαι αποφασισμένη και πεισματάρα ! Πάντα ήμουν. Οι γονείς μου το είχαν καταλάβει από νωρίς..

Κλείνοντας τη κουβέντα και αφού σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε, σας εύχομαι καλή επιτυχία στη Κατερίνη κι ας γίνουν αυτές οι παραστάσεις αφορμή για νέες αναζητήσεις.

Σε μια από τις παραστάσεις ήξερα ότι θα βρίσκεται στο κοινό κάποιος κύριος Γιάννης από Κατερίνη που είχε δείξει ενδιαφέρον για την παράσταση. Ήταν ο Γιάννης Ευθυμιάδης . Τον ευχαριστώ θερμά για εκείνο το σύντομο ταξίδι του στην Θεσσαλονίκη.  Έφυγε την ίδια βραδιά . Ήρθε να δει την παράσταση μας και να μας προσκαλέσει . Παραμένει πολύ συγκινητικό . Η δημιουργία είναι  πάντα μια αφορμή για τέτοιες συναντήσεις . Είμαστε σε εγρήγορση , άνθρωποι ζωντανοί που κάτι αναζητούμε . Ανταμώνουμε . Καλώς να ανταμώσουμε στην Κατερίνη .

Καλώς να ανταμώσουμε λοιπόν με το κοινό  της πόλης που αναζητά μια νέα πολιτιστική πρόταση. Σκοποί και χοροί από όλη την Ελλάδα σε μια παράσταση που παντρεύει το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Γιατί η Τέχνη μπορεί να δημιουργήσει αυτήν την ανάταση . Γιατί η επιστροφή μας στις Ρίζες μπορεί να γίνει κι αλλιώς…