Η συγγραφέας Εύα Κασιάρου μιλάει στη Μάγδα Παπαδημητρίου

Με την αγαπημένη συγγραφέα Εύα Κασιάρου βρεθήκαμε στην Κατερίνη σε ένα διάλειμμα των υποχρεώσεων της με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου, «Ήσουν μόνο παιδί», από τις εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη». Μιλήσαμε για την συγγραφική της πορεία και τα σχέδια της για το Bookia.

Εύα Κασιάρου, πρώτα να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη που μου παραχωρείς για λογαριασμό του Κοινωνικού δικτύου για τα βιβλία, το Bookia. Γεννήθηκες στην Κατερίνη και εργάστηκες στην Αθήνα ως νηπιαγωγός. Μαζί με άλλες συναδέλφους γράψατε τα «Σχέδια Εργασίας» με διάφορα θέματα για παιδιά σχολικής ηλικίας. Κάποια βρίσκονται αναρτημένα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και άλλα έχουν διανεμηθεί στα σχολεία στα πλαίσια του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών». Μίλησε μας για αυτή σου την εμπειρία;

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Το Bookia είναι ένας από τα αγαπημένα μου δίκτυα για τα βιβλία. Ενημερώνομαι συχνά μέσα από αυτό.

Ναι γεννήθηκα στην Κατερίνη και η επαγγελματική μου καριέρα, από τον διορισμό μου και μετά, άρχισε και τελείωσε στην πρωτεύουσα. Κατά την διάρκεια της απόσπασής μου στο ΤΕΑΠΗ (τμήμα εκπαίδευσης αγωγής προσχολικής ηλικίας) συγκροτήθηκε μια ομάδα από συναδέλφους με στόχο τη συγγραφή project με διάφορα διαπολιτισμικά θέματα. Ο καθηγητής μου, κύριος Κώστας Χρυσαφίδης, πιστεύοντας σε μένα, με ένταξε στην ομάδα. Γράψαμε αρκετά θέματα για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών». Η εμπειρία μου από αυτή την δραστηριότητα, η οποία στην ουσία ήταν και η πρώτη δημόσια συγγραφική μου δράση, ήταν θετικότατη. Η ομαδικότητα και η συνεργασία αναπτύχθηκε πολύ στα μέλη της ομάδας μου κατά την διάρκεια του προγράμματος. Επιπλέον μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να επιμορφώσω εκπαιδευτικούς στο θέμα της διαφορετικότητας και της εκπαίδευσης των αλλοδαπών μαθητών.

Το αναγνωστικό κοινό σε γνωρίζει από τα όμορφα παραμύθια σου. Όμως έχεις γράψει και ένα θεατρικό έργο για ενήλικες με τίτλο «Ο ήχος της μπουγάδας» που έχει πάρει τον 1ο έπαινο στον 92ο Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό του Φιλολογικού «Συλλόγου Παρνασσός». Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι για τον συγγραφέα που ασχολείται τόσα χρόνια με τα παιδιά να γράφει για ενήλικες;

Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια εγγραφής κειμένου για ενήλικες. Και χάρηκα πολύ που στέφτηκε με επιτυχία. Το συγκεκριμένο, που έλαβε το βραβείο, ήταν ένα θεατρικό έργο και μπορώ να πω ότι δεν με δυσκόλεψε ιδιαίτερα γιατί εκείνη την εποχή, «έβαλα φωνή στη σιωπή του σπιτιού» με τους διαλόγους των ηρώων. Πιστεύω όμως ότι σίγουρα είναι δύσκολο, για μένα, να γράψω ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Ο όγκος των βιβλίων με τρομάζει. Αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

Εύα Κασιάρου

Το μυθιστόρημά σου «Μυστήριο στην αυλή» πήρε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό ανέκδοτου παιδικού μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου το 2013. Μπορώ να σου πω ότι το «ρούφηξα» σε μια ώρα. Ποια είναι τα μηνύματα που περνάς στους μικρούς αναγνώστες;

Χαίρομαι πολύ που το ρούφηξες. Μάλλον το «ρούφηξαν» αρκετοί, γιατί έκανε και δεύτερη έκδοση. Το «Μυστήριο στην αυλή» είναι μια ιστορία- μυστήριο με θέμα την διαφορετικότητα των ανθρώπων, ως προς την εξωτερική εμφάνιση. Πόσο μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί, "τον διαφορετικό" και πώς αντιδρά η κοινωνία μας στο "άλλο".

Είσαι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ακόμη συνεργάζεσαι με τον «Μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου». Στην Ελλάδα, είναι πολύ θετικό, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συγγραφείς που γράφουν για τα παιδιά και τα μηνύματα τους «περνούν» πιο εύκολα στην ψυχή τους από το να προσπαθούν οι γονείς να τους μιλούν για τα ίδια πράγματα. Έχετε την δική σας μαγεία που με το ραβδάκι σας τα περνάτε όμορφα στο μυαλουδάκι τους. Ποια είναι η εμπορική θέση του παιδικού βιβλίου σήμερα στην Ελλάδα; Αγοράζουν οι γονείς παιδικά βιβλία; Συμμετέχουν στις δικές σου βιβλιοπαρουσιάσεις που γίνονται;

Και πρόσφατα έγινα μέλος και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Πιστεύω πως οι γονείς, μέσα σε αυτήν την δύσκολη και κρίσιμη εποχή που περνάμε, έχουν καταλάβει τη δυναμική του βιβλίου και θέλουν να έρθουν τα παιδιά τους σε επαφή με αξίες. Επίσης, έχουν καταλάβει ότι τα βιβλία προωθούν και συμβάλλουν στην συναισθηματική ανάπτυξη της νοημοσύνης των παιδιών τους γι αυτό αγοράζουν ή αν δεν μπορούν δανείζονται παιδικά βιβλία. Στις δικές μου παρουσιάσεις, ευτυχώς, έρχονται παιδιά με τους γονείς τους και περνάμε υπέροχα. Κάθε παρουσίαση έχει και κάτι να δώσει σε μικρούς και μεγάλους πέρα από την διασκέδαση.

 

Μίλησε μας για το βιβλίο σου «Η κληρονομιά του παππού» που είναι πολύ ευχάριστο μα και πολύ διδακτικό. Είναι για παιδιά ηλικίας εννέα ετών και άνω από όσο γνωρίζω. Η ιστορία εκτυλίσσεται στον Όλυμπο μα και στην Πιερία. Πώς ήρθε το κλικ για να γραφεί αυτό το βιβλίο;

Έχω μεγαλώσει κάτω από το «βλέμμα» του Ολύμπου. Είναι ένα μαγικό βουνό και κάθε φορά που το επισκέπτομαι είναι μια καινούργια εμπειρία για μένα. Ήθελα να γράψω για αυτό και μου δόθηκε η αφορμή όταν ένα καλοκαίρι φιλοξενήθηκα στο σπίτι φίλων που βρίσκεται στις παρυφές του. Έπλασα την ιστορία, θέλοντας να μάθουν όλοι για τα αξιοθέατα του βουνού και των γύρω περιοχών, να πιστέψουν τα παιδιά ότι η ελπίδες μας δεν χάνονται και ότι δεν πρέπει να υπερισχύουν τα δικά μας «θέλω» σε βάρος των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. 

Αστείρευτη πηγή έμπνευσης οι απορίες και οι ερωτήσεις των παιδιών. Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του ν’ αγαπήσει τα εξωσχολικά βιβλία;

Να βοηθήσει το παιδί του από πολύ νωρίς να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο της συγγραφικής φαντασίας και της αφηγηματικής γραφής. Και αυτό μπορεί να γίνει μόλις γεννηθεί ένα παιδί. Το μωρό δεν θα καταλαβαίνει τα λόγια, αλλά το άκουσμα της φωνής διεγείρει το ενδιαφέρον του στους ήχους και το βοηθά να αναπτύξει δεξιότητες ακρόασης.

Την περασμένη χρονιά πάνω από 700.000 παιδιά – πρόσφυγες από τη Συρία, που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή σε γειτονικές χώρες, δεν τα κατάφεραν να πάνε σχολείο. Στη θέση τους θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά, μας το υπενθυμίζει αυτό ο μικρός Λαχαπού. Μίλησε μας για αυτό το μικρό λιοντάρι,τον Λαχαπού που βρέθηκε μέσα στη δίνη ασυνήθιστα δύσκολών καταστάσεων και αναγκάστηκε να βιώσει τη περιπέτεια του ξεριζωμού.

Μέσα από την ιστορία του Λαχαπού ήθελα να καταλάβουν τα παιδιά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να βρεθεί στην θέση των προσφύγων. Να τους πω όλη την αλήθεια και τα συναισθήματα που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες. Επίσης ήθελα να μάθουν, το «γιατί» υπάρχει το διαφορετικό στη ζωή τους, στο σχολείο τους, στην γειτονιά τους και γιατί πρέπει να το δεχτούν και να το σεβαστούν, να μην το φοβηθούν. Δίπλα τους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν άλλη γλώσσα, άλλο πολιτισμό, θρησκεία, προσωπικότητα, αλλά έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Έχουν όνειρα και ελπίδες  και πάνω από όλα έχουν τον ίδιο στόχο.. να ζήσουν. Ελπίζω να κατάφερα να αποδώσω μια τόσο επώδυνη και τρομακτική πραγματικότητα με έναν τρόπο παιδικό μα καθόλου παιδιάστικο.

«Ήσουν μόνο παιδί.» Ένα βιβλίο που αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Με ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο. Μιλά για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Πιστεύω ότι πρέπει να διαβαστεί από όλους τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά. Στην σεξουαλική κακοποίηση δεν υπάρχει εξαίρεση αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Μίλησε μας για αυτό το βιβλίο!

Το πρόβλημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι η μάστιγα της εποχής μας. Ο  όρος «παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ακούγεται πραγματικά πολύ βαρύς και οι περισσότεροι από μας θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν μας αφορά, ούτε αφορά όλες τις περιοχές του κόσμου, ούτε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Κι όμως, επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα αυτό είναι πιο εκτεταμένο απ’ όσο νομίζουμε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι πρέπει να διαβαστεί και από γονείς. Μέσα από την περιπέτεια της μικρής Αναστασίας θα δουν τα συμπτώματα ενός κακοποιημένου παιδιού, θα διαβάσουν το πώς νιώθουν αυτά τα παιδιά και πώς μπορούμε εμείς σαν ενήλικες να βοηθήσουμε.

Κλείνοντας την συνέντευξη θα ήθελα, να σε ρωτήσω αν οι μικροί μας φίλοι θα περιμένουν κάποιο άλλο βιβλίο για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Να περιμένουν οι καλοί μου φίλοι ένα διασκεδαστικό παραμύθι «τα ξωτικομπερδέματα» για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και ελπίζω να το απολαύσουν όπως το απόλαυσα και εγώ όταν το έγραφα.

 

Η Εύα Κασιάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε νηπιαγωγός, για να μην σταματήσει το παιχνίδι μεγαλώνοντας. Εργάστηκε για χρόνια σε δημόσια νηπιαγωγεία και από το 2002 μέχρι το 2012 ήταν αποσπασμένη στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των σχεδίων εργασίας του προγράμματος "Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συνεργάτιδα του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου". 

Ασχολείται αρκετά χρόνια με την παιδική λογοτεχνία συγγράφοντας παιδικά μυθιστορήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα που έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς. Παραμύθια της επίσης έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο" και "Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού".