Η «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες» με το Θάνο Κόσυβα στο Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας

Στο δραστήριο και φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Συλλόγου  Μικρασιατών Πιερίας παρουσιάστηκε την προηγούμενη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου,  το παραμύθι « Η «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες» του Θάνου Κόσσυβα από τις εκδόσεις Αλέξανδρος. Είχαν προηγηθεί  οι εκδηλώσεις   στο δημοτικό σχολείο της Καρίτσας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  του Λιτόχωρου με επιτυχία αφού πολλοί  γονείς και παιδιά  προσήλθαν και άκουσαν με ενδιαφέρον το παραμύθι.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, στα πλαίσια γνωριμίας  των μελών και όχι μόνο με τους συγγραφείς της Πιερίας ξεκίνησε με το πρώτο παραμύθι του Θάνου Κόσσυβα που εκδόθηκε το προηγούμενο Πάσχα.  Είχε ήδη πραγματοποιηθεί  μια συνάντηση φιλαναγνωσίας με τους μικρούς αναγνώστες στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης  όπου τα παιδιά  ζωγράφισαν και αποτύπωσαν τα συναισθήματα τους ακούγοντας το παραμύθι. 

Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αναστάσιος Μπογιατζής ο οποίος μίλησε για το παραμύθι τονίζοντας τη διαφορετικότητα και πρότεινε στους φίλους αναγνώστες να το στηρίξουν. Η διαφορετικότητα είναι ένα ζήτημα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στον κοινωνικό περίγυρο και συνεπώς αγγίζει και τη ζωή στο σχολείο .

Το λόγο πήρε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του συλλόγου και νηπιαγωγός Ράνια Αναστασιάδου, η οποία είπε μεταξύ άλλων: ” Το παραμύθι με την ιστορία της Βούλας, είναι ένα εργαλείο στα χέρια των γονιών και ειδικότερα των εκπαιδευτικών γιατί θα τους δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν μια διδακτική προσέγγιση για τη διαφορετικότητα που θα οδηγήσει και θα βοηθήσει τα παιδιά στην κατανόηση της, και στην ανάπτυξη θετικών στάσεων προς αυτήν. Είναι πολύ σημαντικό να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό, καθώς έχει να κάνει με την έννοια του πολίτη , δηλ. με το τι πολίτες θέλουμε να διαμορφώσουμε. Αποκτώντας θετικές στάσεις και συμπεριφορές ως παιδιά, στην ενήλικη ζωή τους, αυτό θα τους βοηθήσει να γίνουν πολίτες του κόσμου, μακριά από κάθε προκατάληψη. Χρησιμοποιώντας το παραμύθι και σχεδιάζοντας διάφορες δραστηριότητες γύρω από αυτό, προκαλούμε τα παιδιά σε μια συζήτηση και τα φέρνουμε σε επαφή με το διαφορετικό, από το νεαρό της ηλικίας τους, με στόχο πάντα να γίνουν πιο ανεκτά στη διαφορετικότητα.

Γιατί όσο πιο γρήγορα έρθει το παιδί σε επαφή με τη διαφορετικότητα τόσο πιο ανοιχτό θα γίνει σ΄ αυτή……» Και συνέχισε »Πρέπει λοιπόν να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα, ότι όλοι έχουμε στοιχεία που μας διαφοροποιούν αλλά και στοιχεία που μας κάνουν ίσους και όχι ίδιους. Όλοι έχουν δικαίωμα να είναι στο σχολείο και κατ΄ επέκταση στην κοινωνία. Όλοι έχουν ιδιαιτερότητες, ταλέντα, δυσκολίες, όλοι χρειάζονται προσοχή η θα χρειαστούν βοήθεια κάποια στιγμή σε διαφορετικό τομέα ο καθένας. Η σωστή αντιμετώπιση στη διαφορετικότητα δεν είναι η ίδια αντιμετώπιση προς όλους αλλά η ίση αντιμετώπιση. Ο καθένας από μας έχει κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει και να είναι μοναδικός. Θα τελειώσω με μια φράση του Γερμανού φιλόσοφου και ποιητή Βόλφγκανγκ Γκαίτε.«Δεν υπάρχουν ούτε δύο άνθρωποι στον κόσμο που να βλέπουν τη ζωή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.»

Το λόγο πήρε ο Θάνος Κόσσυβας ο οποίος αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας κ. Αναστάσιο Μπογιατζή για την πρόσκληση και για τα καλά του λόγια, όλα τα μέλη του Συλλόγου που τον  περιέβαλλαν με τόση αγάπη και στηρίζουν το βιβλίο και τον πολιτισμό με ποικίλες εκδηλώσεις ,  τη Ράνια Αναστασιάδου για την οργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης και την υπέροχη προσέγγιση της για τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου, την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας,  το Βιβλιοπωλείο 1900,το Χρήστο Καραδήμο και τον Κώστα Τσέλιο για τη στήριξη, τον Απόστολο Μοσχολούρη για τη βιντεοσκόπηση της παρουσίασης, τη  Στέλλα Τζιτζιλή για τις υπέροχες φωτογραφίες και τη Στέλλα Χατζή για τη βιντεολήψη  είπε μεταξύ άλλων: “Φιλία, διαφορετικότητα και αυτοπεποίθηση είναι μερικά μόνο από τα μηνύματα αυτού του παραμυθιού που ήθελα να περάσω στα παιδιά. Το παιδικό βιβλίο, κι αυτό προσπάθησα να κάνω κι εγώ με τη «Βούλα…, έχει σαν σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, ρατσισμού, σεβασμού της διαφορετικότητας και προώθησης ίσων ευκαιριών για όλους, ώστε να εξοικειωθούν με τέτοιες έννοιες και να γαλουχηθεί μια νέα γενιά με αυτές τις αξίες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να πορευτούν οι γονείς και το σχολείο φυσικά. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να μιλάνε στα παιδιά τους. Να τα διδάξουν να αγαπούν το διαφορετικό και να το δέχονται. Δείξτε τους, πείτε τους και πιστέψτε το κι εσείς, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Να τα αγαπάτε για αυτό ακριβώς που είναι. Όχι γι αυτό που θα θέλατε να είναι ή να γίνουν ή να νομίζει ο κόσμος ότι είναι. Τα παιδιά να νιώθουν την αποδοχή, να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.». Ακολούθησε η δραματοποίηση του παραμυθιού από  ομάδα παιδιών του Συλλόγου που καταχειροκροτήθηκε. Ο Θάνος Κόσσυβας τα ευχαρίστησε για την υπέροχη δραματοποίηση του και ευχήθηκε  καλή συνέχεια στο ωραίο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος ενθαρρύνοντας τους  γονείς να εμπιστεύονται τα παιδιά τους και να στηρίζουν τέτοιες εκδηλώσεις πολιτισμού. 

Σε λίγες ημέρες οι λιλιπούτειοι φίλοι αναγνώστες θα έχουν τη χαρά να διαβάσουν  το δεύτερο παραμύθι του Θάνου Κόσσυβα, οικολογικού περιεχομένου αυτή τη φορά, από τις εκδόσεις Αλέξανδρος.

Στο τέλος υπέγραψε τα αντίτυπα και  μίλησε με  τους μικρούς φίλους αναγνώστες.