«Η ποίηση της Τήνου», 15 χρόνια Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Γράφει: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Φωτογραφίες: Γιάννης Σαμοθράκης
Το πλήρες φωτορεπορτάζ

Υπό το φως της πανσελήνου, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας γιόρτασε τα δεκαπεντάχρονα γενέθλιά του. Ένα μουσείο-κόσμημα του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Μουσείου Πειραιώς, στην Έξω Μεριά της Τήνου. Όπως γνωρίζουμε η Μαρμαροτεχνία βρίσκεται στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της UNESCO. Για όσους δε γνωρίζουν, στον Πύργο βρίσκεται η Σχολή Καλών Τεχνών, που οι σπουδαστές ειδικεύονται στην τέχνη του μαρμάρου. Μαζευτήκαμε οι φίλοι του Μουσείου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για να γιορτάσουμε με μια ξεχωριστή μουσική παράσταση των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη με τίτλο «Η ποίηση της Τήνου». Το καλωσόρισμα το έκανε ο Γιάννης Μιχαήλ, υπεύθυνος του μουσείου, ο οποίος μας μίλησε σύντομα για τη διαδρομή του μουσείου αυτά τα 15 χρόνια, για τον ποιητή Αλέκο Φλωράκη, ο οποίος ως επιστημονικός συνεργάτης του μουσείου προσέφερε τα πάντα για να το απολαμβάνουμε εμείς σήμερα, αλλά και για το μάρμαρο, τα εκθέματα και την ιστορία πολλών οικογενειών που συνέδεσαν τη ζωή τους μ’ αυτό το πολύτιμο υλικό της Έξω Μεριάς.

Η βραδιά περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα των ΡεμπώΛόρκαΝερούδαΜιχάλη και Μυρσίνης Γκανά και άλλων, ενώ ποιήματα των Ντίνου Σιώτη και Αλέκου Φλωράκη, ειδικά μελοποιημένα για την παράσταση, στίχοι, τραγούδια και άλλα στοιχεία της λαϊκής παράδοσης της Τήνου μύησαν τους θεατές στον ποιητικό κόσμο του νησιού. Ο Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, τα δίδυμα ”Καλογεράκια” από το Ηράκλειο της Κρήτης μελοποιούν διάφορους ποιητές χωρίς φραγμούς και κόσκινα. Τους αρέσει να δουλεύουν με μείξεις και πειραματισμούς. Έχουν συνεργαστεί δισκογραφικά με Μαρία ΦαραντούρηΜάρθα Φρίντζηλα. Δεν αντιμετώπισαν τη μελοποίηση, όπως έχουν δηλώσει σαν κάτι βαρύγδουπο και δύσκολο, ούτε αντίκρισαν τη μελοποιημένη ποίηση σαν κάτι λόγιο. Ζουν την Ποίηση, τη βλέπουν από μέσα, σκάβουν στην ψυχή των στίχων, γι αυτό βγαίνει τόσο όμορφο αποτέλεσμα. Όσοι βρεθήκαμε σε τούτη τη γιορτή, απολαύσαμε τους ήχους του κλαρινέτου του Αλέξη Στενάκη, την ερμηνεία και την κιθάρα του Μιχάλη Καλογεράκη ενώ ταξιδέψαμε με εικόνες και ήχους με την όμορφη θεατρική αφήγηση  του Παντελή Καλογεράκη, των ποιημάτων του Σιώτη και Φλωράκη. Στο τέλος, μίλησαν οι δυο Ποιητές μας, ευχαριστώντας τους μουσικούς, και απαγγέλλοντας από ένα ποίημά τους.

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η Ποίηση είναι το καταφύγιό μας και οι Ποιητές, είναι οι ταξιδευτές που με τους στίχους τους ευφραίνουν την ψυχή μας. Αυτό το δώρο ψυχής ήθελε να μας κάνει το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και το κατάφερε.

Δημοσειύθηκε στο Bookia