O Γιάννης Αυγουστάτος, μιλάει στην Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη για το «Εγχειρίδιο του Πνευματικού Ακτιβιστή»

Είχα την τύχη να ακούσω τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Γιάννη Αυγουστάτο στην παρουσίαση του βιβλίου του «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ -Το εγχειρίδιο του Πνευματικού Ακτιβιστή» από τις εκδόσεις Δρόμων, στην Κατερίνη.

 

Εκείνη την μέρα ανακοινώθηκε και η ίδρυση του Φιλοσοφικού Καφενείου Κατερίνης. Αφοπλιστικός και καταλυτικός ο λόγος του, εκλαϊκευμένες οι γνώσεις του, προσαρμοσμένες στην καθημερινότητα, στάθηκαν ικανές να καθηλώσουν το αναγνωστικό κοινό και να τον ακούσει ευχάριστα. Γεμάτη η αίθουσα με κόσμο που διψά να αφομοιώσει τις γνώσεις του και που να θέλει να τις μετουσιώσει σε πράξη. Να δει ένα ΦΩΣ, να σπάσει τις αλυσίδες των δεσμεύσεων που του έχουν φορτώσει οι προηγούμενες γενιές. Μετά την παρουσίαση βρήκα την ευκαιρία και του πήρα μια συνέντευξη θέτοντας τα ερωτήματα μου. Περιττό να πω ότι με έπεισε και παρακολουθώ από τότε το Φιλοσοφικό Καφενείο που ίδρυσε η καλή φίλη, Πνευματική ακτιβίστρια και ραδιοφωνική παραγωγός με την εκπομπή της «Φιλοσοφικές Ματιές», Γιώτα Παπαδοπούλου.

 

Ε: Κύριε Αυγουστάτο σας ευχαριστώ που μου παραχωρείτε συνέντευξη για το Bookia. Με αφορμή της επίσκεψης σας στην Κατερίνη για να μας μιλήσετε για το τι είναι φιλοσοφικό Καφενείο, ποιες είναι οι αρχές του και το τι σημαίνει πνευματικός ακτιβιστής είδαμε το βιβλίο σας που περιγράφει όλα αυτά που προαναφέραμε. «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ -Το εγχειρίδιο του Πνευματικού Ακτιβιστή» από τις εκδόσεις Δρόμων. Πότε γεννήθηκε και ποια ήταν η ανάγκη της δημιουργίας αυτής της κίνησης;

Κι εγώ σας ευχαριστώ γιατί δίνετε την ευκαιρία στους αναγνώστες σας να γνωρίσουν την πρότασή μας. Το Φιλοσοφικό Καφενείο είναι ένα φιλικό και ελεύθερο περιβάλλον ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, πάνω σε θέματα γενικού και ουσιαστικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα είναι μια ποιοτική ψυχαγωγία, που βγάζει τους ανθρώπους από την απομόνωση και τους ξαναδίνει τη δυνατότητα συνδιαλλαγής και άμεσης επικοινωνίας.

Ιδρύθηκε το 2014, αλλά είχαν προηγηθεί οι φιλοσοφικοί περίπατοι, που λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να διεξάγονται όλο το χρόνο. Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα συγκεντρωνόμαστε και συζητάμε πάνω σε ένα θέμα, που έχει καθοριστεί εκ των προτέρων.

Ε: Ποιες είναι οι αρχές του;

Το Φιλοσοφικό καφενείο είναι ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος, που χαρακτηρίζεται από σεβασμό, αποδοχή, ανεκτικότητα και αλληλεγγύη.

Δεν είμαστε επαγγελματίες φιλόσοφοι, αλλά αγαπάμε να φιλοσοφούμε γιατί ο ανεξέταστος βίος δεν ταιριάζει στον άνθρωπο. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι δεν είναι το ΦΚ: 1. Φιλοσοφικές διαλέξεις από «ειδικούς». 2. Μονόλογοι. 3. Χώρος ιδεολογικής κατήχησης και δογματικής σκέψης. 4. Επίδειξη αχώνευτων γνώσεων. 5.Θεωρητικές και ατελέσφορες συζητήσεις. 6. Στείρα αντιπαράθεση απόψεων.

Το ΦΚ είναι μια διαλεκτική έρευνα σχετικά με καίρια ατομικά, αλλά και συλλογικά ζητήματα, γιατί δεν μπορεί να είναι αληθινή η ευημερία του πολίτη σε μια κοινωνία που δυστυχεί. Δίνει την δυνατότητα εξέτασης και ελέγχου των πεποιθήσεών μας και αποτελεί ένα κίνητρο αυτογνωσίας. Δεν εξάγονται τελικά συμπεράσματα και ο καθένας κρατάει αυτά που του φαίνονται πιο χρήσιμα. Τέλος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης κοινωφελών δράσεων.



Ε: Τι σημαίνει πνευματικός ακτιβιστής;

Πνευματικός ακτιβιστής είναι αυτός που, μέσα στην εσωτερική έρευνα, αρχίζει να δοκιμάζει την ευδαιμονία και την ευεργετική επίδραση αυτής της δύναμης στο περιβάλλον του.Μας είναι αδιάφορο αν ένας πνευματικός ακτιβιστής δηλώνει θρησκευόμενος, άθεος η αγνωστικιστής, αρκεί να είναι ουσιαστικά πνευματικός! Με τον όρο «πνευματικός ακτιβιστής» συμπεριλαμβάνουμε όλους όσους ακολουθώντας το εσωτερικό τους κάλεσμα αποποιούνται τον υλισμό και τον εγωκεντρισμό και υπηρετούν τις υψηλότερες αξίες της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευγένειας, της μη βίας, της ευγνωμοσύνης και του σεβασμού της δημιουργίας.

Είναι αυτός που υπηρετεί τη θετική αλλαγή στον πλανήτη ,με κατανόηση συμπόνια και αλληλεγγύη. Γνωρίζει ότι η βαθιά κρίση, το αυξανόμενο χάος, η βία και η οδύνη αποτελούν μια εξαιρετική πρόκληση για τον καθένα μας να ανυψώσει την συνειδητότητα του και να δράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σοφία. Τίποτα δεν μπορεί να χαρίσει μεγαλύτερη έμπνευση και ηθική ανταμοιβή από το να αποτελείς μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος!

Γίνεσαι εσύ ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Ε: Πότε γεννήθηκε η Κίνηση πνευματικού Ακτιβισμού ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ και ποια ήταν η ανάγκη της δημιουργίας της;

Η Κίνηση Πνευματικού Ακτιβισμού «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», ιδρύθηκε το 2014, ενσωματώνοντας προηγούμενες εμπειρίες πνευματικής και κοινωνικής δράσης. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να συγκεραστούν η πνευματικότητα και ο ακτιβισμός, που μονωμένα δεν μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της ανθρωπότητας.

Το ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ εργάζεται μεθοδικά για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση στο παγκοσμιοποιημένο καταναλωτικό-εγωκεντρικό μοντέλο ζωής και να παράσχει τα εργαλεία και τη στρατηγική μέθοδο για την υλοποίησή της. H μεγαλύτερη φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας συνειδητής ομάδας ενεργών πολιτών, που θα ενσαρκώσουν ένα νέο φωτεινό παράδειγμα ατομικής και κοινωνικής ζωής.

 

Ε: Διάβασα στα περιεχόμενα του βιβλίου ότι ασχολείστε με τον ακτιβισμό και την πνευματικότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου, μπορεί ο μέσος Έλληνας σήμερα να ασχοληθεί με τον πνευματικό ακτιβισμό αφού συγχρόνως τα οικονομικά προβλήματα τον έχουν πνίξει;

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και μεγάλο μέρος τους πλανήτη, όχι μόνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας ενασχόλησης με τον πνευματικό ακτιβισμό, αλλά αντίθετα είναι ένας προτρεπτικός λόγος για να βγουν οι άνθρωποι από τον ατομικισμό τους και να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε κατεύθυνση και με βάση τις πνευματικές αρχές να χτίσουμε μια κοινωνία δίκαιη, ελεύθερη και αρμονική.

Ε: Πιστεύετε ότι η άμεση Δημοκρατία και η συμμετοχή του κόσμου σε διάφορες δράσεις θα βοηθήσει τον νεοέλληνα να ξεπεράσει τα προβλήματα του;

Το δίχως άλλο ! Η δυναστική κομματοκρατία αποτελεί τροχοπέδη για την χώρα και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Οι παλαιοί θεσμοί και τα παλαιά πολιτικά και συνδικαλιστικά υποκείμενα έχουν απαξιωθεί και συρρικνωθεί. Για να έχουν οι ενεργοί πολίτες τη δυνατότητα να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης, θα πρέπει να κατακτήσουν αμεσοδημοκρατικά δικαιώματα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί και ο ορατός κίνδυνος εκμετάλλευσης της έκδηλης αποστροφής στο πολιτικό σύστημα εκ μέρους εξτρεμιστικών ρευμάτων, που παρουσιάζονται ως υπερασπιστές του απλού απελπισμένου ανθρώπου. Φυσικά μια υγιής κοινωνία (Ευτοπία) δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά στους θεσμούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι αμεσοδημοκρατικοί! Χρειάζεται να έχει γερά θεμέλιαστον ανθρωπισμό και την πνευματικότητα, που απορρίπτει κάθε μορφή βίας, αδικίας, διάκρισης και οικολογικής ανισορροπίας.

Ε: Πίστευα ότι η κρίση θα μας ενώσει κι όχι θα μας χωρίσει. Εσείς πιστεύετε ότι είναι η έλλειψη Παιδείας βάθους που έχουμε και δεν μπορούμε να μπούμε σ’ αυτή την διαδικασία;

Δυστυχώς η κρίση από μόνη της δεν είναι ικανή να ενώσει όλους τους ανθρώπους. Σε κρίσιμες καταστάσεις αναπτύσσονται διάφορες συμπεριφορές, που κυμαίνονται από τον οπορτουνισμό, μέχρι τον αλτρουισμό. Η διεύρυνση της συνειδητότητας μέσω μιας πραγματικά ανθρωπιστικής παιδείας θα μπορούσε να αυξήσει τη συνεργασιμότητα. Η Κίνηση δίνει έμφαση στην καλλιέργεια των αρετών και των αξιών, μέσω δωρεάν σεμιναρίων, διαλέξεων, μαθημάτων και εκπομπών.

Ε: Αν αλλάξουμε εμείς, μπορούμε να αλλάξουμε και τον κόσμο; Μάλλον, θέλουμε να τον αλλάξουμε αφού κοιτούμε μοναχά τον εαυτό μας;

Ασφαλώς μια ουσιαστική κοινωνική αλλαγή προϋποθέτει την αλλαγή των ατόμων που την αποτελούν, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ότι η προσωπική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να συμπορεύεται μας την συλλογική. Δεν μπορεί να ευημερεί το κύτταρο σε ένα άρρωστο οργανισμό! Στη θέση του εγωκεντρισμού και του ανταγωνισμού προτείνουμε την αλληλεγγύη και τον συναγωνισμό. Πρέπει να περάσουμε από το εγώ στο εμείς και από το έχειν στο Είναι, αν θέλουμε να χτίσουμε μια υγιή κοινωνία.

Ε: Ιδρύσατε το φιλοσοφικό Καφενείο που έχει απλωθεί σε αρκετές πόλεις , ακόμη και στην Κύπρο. Στην Κατερίνη άρχισε χάρη στην πρωτοβουλία της φιλολόγου Γιώτας Παπαδοπούλου η οποία είναι και ραδιοφωνική παραγωγός μιας φιλοσοφικής εκπομπής σε τοπικό ραδιόφωνο. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε; Ο κόσμος έχει ανάγκη τέτοιου είδους δράσεις;

Είναι αλήθεια ότι το Φιλοσοφικό Καφενείο γνωρίζει μεγάλη απήχηση από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ενώ παρακολουθείται από χιλιάδες στο youtube, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Tελευταία , όπως λέτε, έχει εξαπλωθεί εκτός από την πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις : Κατερίνη, Λευκωσία και Θεσσαλονίκη, ενώ και αρκετοί άλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να το αναπαράξουν. Καθημερινά δέχομαι δεκάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο με κολακευτικά σχόλια και ευχαριστίες. Τα θέματα που συζητάμε αγγίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και οι απόψεις που ακούγονται δίνουν συχνά απαντήσεις σε προσωπικά ερωτήματα και βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων. Το ΦΚ ικανοποιεί την ανάγκη για άμεση, ποιοτική και ανιδιοτελή επικοινωνία, που στις μέρες μας είναι σπάνια….

Ε: Το βιβλίο σας λειτουργεί στον αναγνώστη ως έτοιμη λύση στα προβλήματα του ή ως ερέθισμα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες να αυτοβελτιωθεί;

Κανείς δεν μπορεί να προσφέρει «έτοιμες λύσεις»!

Το «Εγχειρίδιο» δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και αποτελεσματικά «εργαλεία» για την επίλυση βασικών ατομικών και συλλογικών προβλημάτων. Ασφαλώς για να έχουμε πρακτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα αυτά τα εργαλεία στην καθημερινότητα. Η απλή γνώση δεν είναι δύναμη ! Χρειάζεται να συνοδεύεται από τη συνεπή και υπεύθυνη δράση… Αν ένας άνθρωπος είναι κάτοχος μεγάλης θεωρητικής γνώσης αλλά δεν είναι ενάρετος τότε αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Ελπίζω οι προτάσεις και η μεθοδολογία δράσης που εμπεριέχονται στο βιβλίο να βοηθήσουν τα μεμονωμένα άτομα, αλλά να αποτελέσουν και έμπνευση για πολλές κοινωφελείς δράσεις.

Ε: Ο κάθε πολίτης κουβαλά μαζί του όλες τις εμπειρίες της ζωής του, τις γνώσεις του, τις βαλίτσες του με τα θέλω και τα πρέπει των γονιών του. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν μ’ αυτό τον τρόπο. Έχει αλυσίδες στα χέρια και τον νου που του είναι αδύνατον να τις σπάσει ότι κι πείτε εσείς στα βιβλία σας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια να απογυμνωθεί και να ξεκινήσει από την αρχή;

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ! Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι που δεν είχαμε πριν, οφείλουμε να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε ποτέ επιχειρήσει στο παρελθόν. Ο έλεγχος των πεποιθήσεων και των προγραμματισμών μας είναι βασικός παράγοντας αλλαγής. Οφείλουμε να εντοπίσουμε τους δυσλειτουργικούς ψυχο-νοητικούς μηχανισμούς μας και να τους αλλάξουμε με άλλους πιο αποτελεσματικούς. Δεν μπορούμε να βγούμε από το σύγχρονο λαβύρινθο με απαρχαιωμένους χάρτες.. Ο Πλάτων στην Πολιτεία του έχει περιγράψει με ακρίβεια τα βήματα που οδηγούν από την κατάσταση του δεσμώτη, στο βάθος του σπηλαίου της άγνοιας, στην φωτεινή έξοδο της πνευματικής αφύπνισης.

Ευελπιστώ το «Εγχειρίδιο» να αποτελέσει μια σύγχρονη πυξίδα σ’ αυτό το ταξίδι της επιστροφής.

_______________
Τελικά μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας; Μπορούμε να δούμε την ζωή μας κάπως αλλιώς; Μπορούμε να αδειάσουμε την βαλίτσα με τα θέλω και τα πρέπει που μας έχουν γεμίσει χωρίς να ρωτηθούμε; Σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο και να γνωρίσετε την δράση.