«Με αφόρμηση την ζοφερή ιστορία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, η υπόθεση του βιβλίου «Στο κόκκινο τ΄ουρανού» αφηγείται αρχικά την σκληρή υπόθεση ζωής ενός ζευγαριού Ελλήνων βορειοηπειρωτών…»
– από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου
Μικρό ιστορικό σημείωμα, αντί προλόγου: Από τον Μάιο του 1913 που συγκροτήθηκε το κράτος της Αλβανίας με την συνθήκη του Λονδίνου, το βόρειο τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Ηπείρου προσαρτήθηκε στο νεοσυσταθέν αλβανικό κράτος.
Αυτή η απόφαση βρήκε αντίθετους τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν την ένωση με την Ελλάδα, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως, το εν λόγω κομμάτι της βορείου Ηπείρου είχε απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό, κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όλο αυτό το κλίμα είχε ως αποτέλεσμα στο να οδηγηθούν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στην απόφαση της έναρξης ενός αυτονομιακού αγώνα. Σε αποτέλεσμα του αγώνα τους υπογράφηκε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο αναγνώριζε το δικαίωμα των Βορειοηπειρωτών να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, ένα πρωτόκολλο το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης.
Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και την έναρξη της κομμουνιστικής δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία, ξεκινά μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο και για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα των οποίων καταστρατηγούνται.
Με αφόρμηση την ζοφερή ιστορία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, η υπόθεση του βιβλίου «Στο κόκκινο τ΄ουρανού» αφηγείται αρχικά την σκληρή υπόθεση ζωής ενός ζευγαριού Ελλήνων βορειοηπειρωτών, του Ηρακλή και της Ελευθερίας.
Το ζευγάρι κατορθώνει να ξεφύγει από το ένα απολυταρχικό καθεστώς, αυτό της Αλβανίας του Χότζα, για να καταλήξει, μέσα από πολλές δυσκολίες, σε ένα άλλο, αυτό της Ελλάδας της εποχής της στρατιωτικής χούντας.
Ηρακλής και Ελευθερία στεριώνουν στην Τήνο, όπου στήνουν, προοδευτικά, μια αξιοπρεπή ζωή εκ του μηδενός. Στο νησί, ο γιος τους Αλέξανδρος ερωτεύεται την Αντιγόνη, κόρη της ευκατάστατης αρχόντισσας Σμαράγδας. Η πορεία και η κατάληξη αυτής της σχέσης υπακούει σε μια ακολουθία έντονων στιγμών, δυσθεώρητων δυσκολιών, διαδοχικών προβλημάτων, ακροτήτων αλλά και ανατροπών.
Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, μετακινούμαστε σε παρόμοια αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικά πλαίσια ζωής, από όπου αντιλαμβανόμαστε πως η συνεχής απουσία ενός κοινωνικού κράτους δικαίου επιβεβαιώνει πανηγυρικά την αρχαία ελληνική φράση: «Ενός κακού, μύρια έπονται».
Η συγγραφέας, έχοντας μελετήσει σε βάθος τα ιστορικά γεγονότα της χρονικής περιόδου κατά την οποία εκτυλίσσεται η μυθοπλασία του βιβλίου της, επιτυγχάνει με τρόπο
δίκαιο και μακριά από συναισθηματικές εξάρσεις ή υποκειμενισμούς, καταρχήν να περιγράψει τις φρικαλεότητες τις οποίες υπέστην ένα κομμάτι του ελληνισμού, πάντα υπό το πέπλο της αδιαφορίας των ελληνικών κυβερνήσεων.
Σε δεύτερο επίπεδο, η κυρία Μάγδα Παπαδημητρίου- Σαμοθράκη επιχειρεί να αναδείξει από την μια πλευρά την ισχύ του προσωπικού αγώνα και της δύναμης της θέλησης, αλλά και να ξεσκεπάσει ,από την άλλη, τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από την συνεχόμενη κακοποίηση της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας.
Το βιβλίο «Στο κόκκινο τ’ ουρανού», μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ
Δημοσιεύθηκε στο apodyoptes.com