«Έκπτωτοι φύλακες», της Γεωργίας Κακαλοπούλου, στην Κατερίνη

georgia kakalopoulou 4

«Αν ξέρουμε το σωστό και δεν το κάνουμε ή έστω δεν προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε, τότε είναι σαν να συμμετέχουμε στο κακό που έρχεται»

Την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Έκπτωτοι φύλακες» από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, παρακολούθησαν οι φίλοι αναγνώστες αλλά και προσωπικοί φίλοι της φίλης και ομότεχνης συγγραφέως Γεωργίας Κακαλοπούλου, το Σάββατο το απόγευμα 10 Νοεμβρίου, στο πρώην Δημαρχείο της Κονταριώτισσας Πιερίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Λογοτεχνίας & Εικαστικών Τεχνών του Kέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου «Ο Ηράκλειτος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Εντοπίων Ν. Εφέσου «Το Στουπί», σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Νέστωρ.

 

Την παρουσίαση συντόνισε ο συγγραφέας και Έφορος Λογοτεχνίας και Εικαστικών Τεχνών Θάνος Κόσυβας, ενώ μίλησαν η συγγραφέας Δομνίκη Καράντζιου, η ίδια η συγγραφέας ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε με το μοναδικό, θεατρικό του τρόπο και την υπέροχη φωνή του, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιώργος Χανδόλιας. Μουσικά επένδυσαν την εκδήλωση η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου «Ηράκλειτος» με μαέστρο τη Μαρίκα Φωτοπούλου, η οποία, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου για την υπέροχη ερμηνεία των έντεχνων τραγουδιών που τραγούδησαν. Παρόντες στην εκδήλωση εκπρόσωποι του Δήμου Δίου-Ολύμπου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, που χαιρέτησαν και ευχήθηκαν τη συγγραφέα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο.

«Πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις, πρέπει να προσφέρεις, να συμβιβάζεσαι και να μικραίνεις το εγώ σου καθώς στην αγάπη υπάρχει κυρίως το εμείς…. H αγάπη είναι δύναμη και θυσία…» 

 

Ο συγγραφέας Θάνος Κόσυβας ως διοργανωτής, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, διάβασε το βιογραφικό της Γεωργίας Κακαλοπούλου κι έδωσε τον λόγο στη συγγραφέα Δομινίκη Καράντζιου η οποία έκανε ένα ψυχογράφημα των ηρώων του βιβλίου και της συγγραφέως με μια εξαιρετική ανάλυση για το βιβλίο που δεν έχω ξανακούσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον στη πόλη μας.

«Όταν σταματάς να διαβάζεις βιβλία παύεις να σκέφτεσαι, λέει ο Ντοστογιέφσκι.
Κι έχει δίκιο. Το βιβλίο δεν είναι ασπρόμαυρες σελίδες όπου καταγράφεται απλά μια ιστορία, ένα συμβάν ή μια περιπέτεια. Το βιβλίο είναι σελίδες γεμάτες πόνο ψυχικό και σωματικό του συγγραφέα, για αυτό και ονομάζεται πόνημα. Ένα πόνημα που αποσκοπεί, μέσω της ανάγνωσης, να ανάψει τον σπινθήρα της δικής μας σκέψης Ο συγγραφέας καταπονείται κατά τη συγγραφή, σωματικά και ψυχικά. Καταθέτει κομμάτια της ψυχής του σε μια κόλλα χαρτί. Ο συγγραφέας καταπονείται σωματικά. Η συγγραφή προϋποθέτει για τον συγγραφέα να έχει χρόνο, δύναμη και συναίσθημα. Προϋποθέτει κλείσιμο ψυχής προς κάθε παράγοντα που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του. Την ίδια στιγμή προϋποθέτει άνοιγμα ψυχής, ώστε να γίνουν τα συναισθήματα λέξεις. Σκέψεις και συναισθήματα οδηγούν τον συγγραφέα, ώστε να δώσει μορφή με λέξεις σε αυτό που εκείνη τη στιγμή αναβλύζει από μέσα του, σαν λάβα από ένα ενεργό ηφαίστειο που κατακλύζει τα πάντα. Ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως αυτό το βιβλίο, εμπεριέχει τα συναισθήματα, βιώματα και σκέψεις ενός αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος, ίσως δύο ή περισσότερων διαφορετικών εποχών. Και είναι η διαφορετικότητα της κάθε μέρας ή και το αντίθετο, η ρουτίνα των ημερών, που οδηγούν την πλοκή, που κατευθύνουν τη σκέψη. Το καλοκαιρινό φως οδηγεί σε φωτεινά σημεία το έργο, η αναπόληση του φθινοπώρου δίνει έναν ρομαντικό τόνο, ο παγερός χειμώνας σκληραίνει τη γραφή, την κάνει πιο σκοτεινή και η άνοιξη την οδηγεί σε άνθηση του έρωτα μέσα στη φύση. Η Γεωργία επηρεάζεται από όλες αυτές τις εποχές. Μέσα από την ηρωίδα την Πανδώρα η συγγραφέας μάς ταξιδεύει στον χρόνο…»

 

Και έκλεισε την εισήγηση της:

«Ο συγγραφέας εκτεθειμένος έχει δώσει όλο του το βάθος και το περιεχόμενο της ψυχής του στον αναγνώστη, ώστε να τον βοηθήσει να καταφέρει και ο ίδιος να ξεκουμπωθεί, να αναδείξει τα δικά του συναισθήματα, να αγγίξει τις δικές του χορδές και να βγάλει τη δική του μελωδία των συναισθημάτων. Λειτουργεί σαν ένας απορροφητικός φακός των ηλιαχτίδων. Δέχεται τη δύναμη του φωτός και τη θαλπωρή τους, τη μετουσιώνει σε κείμενο και ανακλά το ίδιο φωτεινές και δυνατές ηλιαχτίδες μέσα από το βιβλίο του, ελπίζοντας ο αναγνώστης να τις δεχτεί με χαρά και με ανοιχτή ψυχή. Ελπίζοντας οι ηλιαχτίδες της γραφής του να μετουσιώσουν τον αναγνώστη σε έναν άνθρωπο διαφορετικό, σε έναν καλύτερο άνθρωπο. Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει μια αχτίδα του ήλιου στην ψυχή σου, είπε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.»

Ακολούθησε η συγγραφέας, η οποία αφού ευχαρίστησε τους πάντες που την τίμησαν με την παρουσία τους, μίλησε

«Για την πλοκή του βιβλίου και την αναφορά της στη μυθολογία μας και στο Αρχαίο Δίον και τον Όλυμπο. Μίλησε ακόμη για τα βατά και τα δύσκολα της λογοτεχνίας, ότι δεν γίνεται να τα προσφέρουμε όλα εύκολα στον αναγνώστη χωρίς σκέψη και ότι το βιβλίο είναι το εργαλείο εκείνο που θα προβληματίσει τον αναγνώστη και όχι μόνο να τον ψυχαγωγήσει. Επίσης για την κατάσταση του βιβλίου στην σημερινή εποχή.»

Παρέμβαση έκανε ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος ευχαρίστησε τη συγγραφέα για το πόνημα της και είπε μεταξύ άλλων πώς πρέπει να νιώθουμε περήφανοι ότι είναι μέλος της κοινωνίας του δήμου Δίου-Ολύμπου.

Η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της ακούγοντας τις ευχές τους να είναι καλοτάξιδο!

«Η αγάπη δεν κουβαλά βία, φυλακή, μίσος. Οι εμμονές το κάνουν αυτό, ο εγωισμός και η ιδιοτέλεια. Η αγάπη κουβαλά συγχώρεση, ελευθερία, τρυφερότητα, Η αγάπη είναι κατανόηση. Εξατμίζεται όταν αγαπάς. Χάνεσαι και γίνεσαι οξυγόνο για να αναπνεύσουν οι αγαπημένοι σου…»

ΦωτογραφίεςΣτέλλα ΤζιτζιλήΣτέλλα Χατζή«Οδηγός Πιερίας»

Δημοσιεύθηκε στο bookia