Σπύρος Πετρουλάκης, «Αμαλία», στην Κατερίνη

Κάθε παρουσίαση νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη τόσα χρόνια που επισκέπτεται τη Κατερίνη, μεταμορφώνεται σε γιορτή. Αγαπημένη πόλη με αγαπημένους φίλους που τον στηρίζουν με την παρουσία τους κάθε φορά που την επισκέπτεται. Έτσι και φέτος, με την έκδοση του νέου βιβλίου του «Αμαλία» ήρθε πάλι στο βιβλιοπωλείο «Μάτι», το βράδυ της 8ης Ιουνίου, να «κλείσει» την αυλαία των βιβλιοπαρουσιάσεων. Μαζί του φυσικά έφερε ρακές μα και το λαούτο του για να μας ευχαριστήσει όπως αυτός ξέρει για τη παρουσία και τη στήριξη μας.

«Το διάβασες; Πες τη γνώμη σου στο Bookia!»
Γίνε μέλος και βαθμολόγησε στο Bookia 
αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

 

Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε η εκπαιδευτικός Μαρία Χατζάκη, που με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, καλωσόρισε τον συγγραφέα, παρουσίασε τους νέους μουσικούς από την ορχήστρα του Πατρή, Μαρία ΚατηρτζίδουΓεωργία Μαρινοπούλου και Τόνιο Πασχάλη, που με το ταλέντο τους κατέπληξαν τους παραβρισκόμενους και σιγοτραγούδησαν μαζί τους. Κατόπιν σύστησε το πάνελ, το οποίο αποτελούνταν από την συγγραφέα-δημοσιογράφο Μαρία Τσιώνη που μίλησε για την «Αμαλία» και την καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας Ιωάννα Φλουρή που διάβασε αποσπάσματα σχολιάζοντας το βιβλίο με τη δική της αναγνωστική ματιά.

 

Η Μαρία Τσιώνη αφού έδωσε τους ορισμούς της μαντείας και της μαγείας, που σ’ αυτές είναι στηριγμένη η υπόθεση του βιβλίου είπε μεταξύ άλλων: «Με όχημα τη μαντεία και τη μαγεία, ο Σπύρος Πετρουλάκης καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιστορία, η οποία θα χαραχθεί βαθιά στη μνήμη του αναγνώστη. Στις 520 σελίδες της «Αμαλίας», ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα θέμα δύσκολο. Και το αναπτύσσει σε βάθος, όπως ίσως για πρώτη φορά κάνει κάποιος συγγραφέας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιστορία απ’ αυτές που διαχρονικά γίνονται πρωτοσέλιδο ή που θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν τελικά είχαν αποκαλυφθεί. Ο συγγραφέας περιγράφει σκηνές και περιστατικά που δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα και όσα κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αντίθετα, κάποιες φορές ίσως η πραγματικότητα ξεπερνά σε σκληρότητα τη μυθοπλασία.

Η «Αμαλία» εκτυλίσσεται σε δύο χωροχρονικά επίπεδα, αρχικά διαφορετικά, αλλά όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, αφού όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, οι διαδρομές των ηρώων διασταυρώνονται σε κοινή μοίρα. Η πρώτη ιστορία ξεκινά 35 χρόνια πριν, κάπου στα βουνά της ορεινής Κορινθίας, ενώ η δεύτερη τοποθετείται στη σύγχρονη εποχή στην Αθήνα, με τον αναγνώστη να παρακολουθεί τις δυο ιστορίες παράλληλα. Ο Πετρουλάκης χρησιμοποιεί αυτό που στην κινηματογραφική γλώσσα ονομάζεται flash back, όχι όμως μόνο για να εξελίξει την πλοκή του. Είναι το τέχνασμά του για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς κάθε κεφάλαιο έρχεται να προσθέσει μια ακόμη πληροφορία στο παζλ της συνολικής ιστορίας. Και το κάνει ρίχνοντας από την αρχή τον αναγνώστη στα βαθιά. Η «Αμαλία» ξεκινά με μια πολύ δυνατή σκηνή, που προοιωνίζει όσα θα ακολουθήσουν. Και τελειώνει με μια εξίσου συγκλονιστική σκηνή, εφάμιλλη όσων έχουν μεσολαβήσει μέχρι την τελική κάθαρση. Η ιστορία χαρακτηρίζεται από πληθώρα ανατροπών, που υποδαυλίζουν την αγωνία του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα, την τελευταία λέξη…….» Και έκλεισε το λόγο της «Έχω μια κόρη 13 ετών, στην αρχή της εφηβείας. Θεωρώ πως ειδικά όποιος έχει παιδιά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, επιβάλλεται να διαβάσει αυτό το βιβλίο. Για να καταλάβει πόσο εύκολα ένα παιδί μπορεί να περάσει από τον κόσμο της ξεγνοιασιάς και της παιδικής αφέλειας στον σκληρό κόσμο των μεγάλων. Για να καταλάβει πώς ένα παιδί μπορεί από θύμα να γίνει άδικα θύτης στοιχειώνοντας όλη του τη ζωή…».

 

Η βραδιά συνέχισε με τραγούδια ανάμεσα από αποσπάσματα. Ο Σπύρος Πετρουλάκης, πήρε το λόγο ευχαριστώντας μας για την τιμή που του κάνουμε, μας μίλησε για την υπόθεση του έργου, μα και από πήρε την έμπνευση γι' αυτό το μυθιστόρημα. Πώς τα περισσότερα που εξιστορούνται είναι προσωπικές μνήμες. Βιώματα από τα παιδικά του χρόνια. Σε ένα ήρωα μάλιστα μας είπε πώς οι αναγνώστες όταν το διαβάσουν θα βρουν και τον ίδιο συγγραφέα.

Αφού κέρασε τις ρακές στους αναγνώστες, ευχαρίστησε τα νέα παιδιά που έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν, πως πρέπει να στηρίζουμε αυτά τα ταλέντα, πώς πρέπει να στηρίζουμε τα βιβλιοπωλεία γιατί είναι κυψέλες πολιτισμού. Στο τέλος , δεν μας χάλασε το χατίρι και τραγούδησε αγαπημένα τραγούδια. Τον συνόδευσε ο καθηγητής μουσικής Δημήτρης Μπεινάς, τον οποίο έχουμε απολαύσει σε παλιότερες παρουσιάσεις του Σπύρου Πετρουλάκη, με την στήριξη του Εργαστηρίου Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Ξαθέρι». Στη συνέχεια, υπέγραψε αντίτυπα και φωτογραφήθηκε με τους φίλους αναγνώστες.

Καλοτάξιδη η «Αμαλία» σου Σπύρο Πετρουλάκη.

 Δημοσιεύθηκε στο bookia