Οι Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη παρουσίασαν το βιβλίο για παιδιά της Εύας Κασιάρου, «Το ξεχασμένο κλειδί».
Η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Νέστωρ», Δέσποινα Νέστορα, καλωσόρισε τους μικρούς και μεγάλους φίλους αναγνώστες στο όμορφο και ζεστό χώρο του book café. Ήταν σύμπτωση; Δεν ξέρω αλλά ήταν η καλύτερη πρόταση να παρουσιαστεί αυτή τη μέρα, την παγκόσμια Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, το βιβλίο της αγαπητής συγγραφέως και συμπατριώτισσας Εύας Κασιάρου.
Το «Το ξεχασμένο κλειδί» από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, είναι ένα βιβλίο που τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να μάθουν το τι έγιναν εκείνα τα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Ένα ιστορικό γεγονός που σχεδόν επιγραμματικά αναφέρεται στα σχολικά εγχειρίδια. Κι αυτό φάνηκε στα διψασμένα μάτια των παιδιών που ήθελαν να μάθουν το τι συνέβη εκείνα τα χρόνια. Αλήθεια; Τι γνωρίζουν σήμερα τα παιδιά από την γερμανική κατοχή; Το τι τράβηξαν οι Εβραίοι της χώρας μας από τους Γερμανούς; Πόσα από αυτά γνωρίζουν για το κίτρινο αστέρι στο πέτο; Πόσα παιδιά γνωρίζουν ότι απαγορευόταν η είσοδος των Εβραίων στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, στα μέσα μεταφοράς μα και στο δικαίωμα στην εργασία;
"Πού πας, γιαγιά, μέσα στη νύχτα;" "Άσε με, παιδί μου, θέλω να πάρω αέρα". "Δε σε αφήνω να βγεις έξω. Θα φωνάξω τον μπαμπά". "Αν με αγαπάς, μην το κάνεις. Ίσως δεν καταλάβει..." "Τι να καταλάβει, γιαγιά;" "Θέλω να μάθω αν ζει ο Ιάκωβος".
Η συγγραφέας μέσα από διαφάνειες, πρόβαλε φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης του χθες και του σήμερα. Τα παιδιά σεργιάνισαν εικονικά στον χώρο και στον χρόνο της πόλης. Τους σύστησε τους ήρωες της και άρχισε να ξετυλίγει την ιστορία.
Η γιαγιά του Χρήστου, η Άννα είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, που όλη της τη ζωή κουβαλά ένα τριμμένο γκρι παλτό της πρώτης παιδικής αγάπης. Μιας αγάπης που κουβαλά χρόνια μέσα στην ψυχή της, γιατί ήταν η πρώτη άσχετα αν έκανε μετά οικογένεια, εγγόνια…. Η μόνη της λαχτάρα ήταν να μάθει για την τύχη του. Κάθε λέξη και κουβέντα, κάθε πληροφορία ήταν μια ελπίδα ότι θα τον ξαναδεί.
Οι δυο «ήρωες» της, ο Χρήστος και ο Μανώλης αφού γνώρισαν την ιστορία της γιαγιάς Άννας ήθελαν να την βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Έτσι μεταμορφώθηκαν σε δυο μικρούς ντετέκτιβ, για να λύσουν το μυστήριο με το ξεχασμένο κλειδί που βρέθηκε ραμμένο με επιμέλεια στο στρίφωμα του γκρι παλτού. Τα παιδιά με διάφορες δραστηριότητες εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.
Στο τέλος, υπέγραψε τα αντίτυπα του βιβλίου της και τους υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα ανταμώσουν ξανά με το νέο της βιβλίο.
Η γιαγιά του εντεκάχρονου Χρήστου Αχτάρη αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά της στον οδό Ολυμπιάδος της Θεσσαλονίκης, λόγω της πυρκαγιάς που ξεσπάει στον κάτω όροφο. Φτάνοντας στο σημείο ο γιός της, ο εγγονός της και ένας φίλου του, ο Μανόλης, την εντοπίζουν να στέκεται αποσβολωμένη και αμήχανη. Το γέρικο πρόσωπό της είχε μέσα στην αγριότητα του σκηνικού, μια ιδιαίτερη γλύκα. Στα χέρια της κρατούσε ένα παλιό ξεθωριασμένο γκρι παλτό με τόση στοργή λες και κρατούσε ένα νεογέννητο μωρό...
Ένα μικρό κλειδί, που από ένα τυχαίο γεγονός θα βρεθεί ραμμένο με επιμέλεια στο στρίφωμα του παλτού, θα γίνει η αιτία να διηγηθεί η γιαγιά σε όλους τον παιδικό της έρωτα με ένα Εβραιόπουλο, τον Ιάκωβο, που χάθηκε στα στρατόπεδα των Γερμανών κατακτητών, και να βρουν ένα δαχτυλίδι καλά κρυμμένο. Ένας αγώνας ξεκινά με σύμμαχο τον εγγονό της και τον φίλο του να εντοπίσουν τον Ιάκωβο και να του παραδώσουν το δαχτυλίδι.
Θα καταφέρουν άραγε μετά από τόσα χρόνια να τον εντοπίσουν ζωντανό;
Μια ιστορία παιδικής αγάπης που μας ταξιδεύει στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ιστορία της.
Η Εύα Κασιάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε νηπιαγωγός, για να μην σταματήσει το παιχνίδι μεγαλώνοντας. Εργάστηκε για χρόνια σε δημόσια νηπιαγωγεία και από το 2002 μέχρι το 2012 ήταν αποσπασμένη στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των σχεδίων εργασίας του προγράμματος "Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συνεργάτιδα του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου".
Ασχολείται αρκετά χρόνια με την παιδική λογοτεχνία συγγράφοντας παιδικά μυθιστορήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα που έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς. Παραμύθια της επίσης έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο" και "Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού".
Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των σχεδίων εργασίας του προγράμματος "Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών" του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συνεργάτιδα του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου".
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, την Εκπαιδευτική πολιτική, την Τοπική ιστορία με έμφαση στη Δυτική Μακεδονία, και την Εκπαιδευτική Ιστορία του Πόντου και της νεότερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Δημοσιεύθηκε στο Bookia