«Κυρά της Σμύρνης» του Θάνου Κονδύλη

Σαν μαγνήτης με τραβούν τούτα τα βιβλία από τη Σμύρνη. Πείτε ότι οι ιστορίες από Σμυρνιούς πρόσφυγες της πόλης μου από μικρή με γοήτευαν, πείτε ότι η καταστροφή της με θύμωνε από τα παιδικά μου χρόνια, πείτε όλα αυτά τα βιβλία που έχουν γραφεί για την ιστορία, τις παραδόσεις και την ομορφιά, η Σμύρνη ήταν πάντα στις προτιμήσεις μου.

Η χαρά και η περιέργεια ήταν ιδιαίτερη όταν είδα στις προθήκες του  βιβλιοπωλείου που προμηθεύομαι τον πνευματικό πλούτο της οικογένειας, που για μένα είναι η πιο πλούσια κληρονομιά που θα αφήσω στα παιδιά μου, το βιβλίο του Θάνου Κονδύλη «Η Κυρά της Σμύρνης» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Τον Θάνο Κονδύλη τον είχα συνηθίσει αλλιώς. Τα προηγούμενα βιβλία του που ήταν ιστορικά-αστυνομικά, με έλκυαν μέχρι  τη τελευταία σελίδα.

Με παραξένεψε το θέμα στα αλήθεια γιατί είχα συνηθίσει άλλους ήρωες να με συγκινούν. Όλα τα βιβλία του αναμένονται με κομμένη την ανάσα. Αυτό το τελευταίο αλλάζει εποχή και έρχεται πιο κοντά μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και μετά θα σας μιλήσω για τη Κυρά της Σμύρνης που κυριολεκτικά ….αγάπησα!

Ο Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ το 2006 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Μεσαιωνικής Ιστορίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, ενώ κέρδισε και διάφορες υποτροφίες για την πραγματοποίηση σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνέγραψε αρκετές επιστημονικές μελέτες, έλαβε μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο σχετικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το οποίο πρόσφατα εκδόθηκε. Διετέλεσε συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Yπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη δημιουργική γραφή. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Ο πέμπτος ιππότης, Έγκλημα στην αρχαία Ολυμπία, το οποίο ήδη κυκλοφορεί και στην Ιταλία, Τα μάτια του Δράκοντα και ο Έρωτας δολοφόνος.

«Ονομάζομαι Ηλέκτρα Μπακιρτζή και γεννήθηκα στη Σμύρνη στα 1905. Αν κάτι μπορώ να θυμηθώ από τις πρώτες μέρες της ζωή μου είναι η οικογένειά μου και το σπίτι μας στη Σμύρνη… Όλα τα είχαμε μέχρι που η μεγάλη φωτιά το 1922 μας κατέστρεψε, και τους Ρωμιούς και τη Σμύρνη μας. Η φωτιά ισοπέδωσε ανθρώπους, ψυχές, κτήρια. Έκαψε τις αναμνήσεις, την ιστορία, και τη ζωή μας όλη…»

Έτσι αρχίζει το βιβλίο και ήταν η αφορμή που το «ρούφηξα» σε μια εβδομάδα. Ήθελα να πάρω το άρωμα της κάθε σελίδας. Να ταξιδέψω νοερά κλείνοντας τα μάτια στη Σμύρνη του Πολιτισμού.

«Το 1922 οι φλόγες κατατρώγουν τις σάρκες της Σμύρνης. Στην αποβάθρα της στοιβάζονται χιλιάδες Ρωμιοί αναζητώντας μια θέση σε ένα πλοίο που θα τους οδηγήσει στην ελευθερία, στην Ελλάδα.Ανάμεσά τους είναι η νεαρή Ηλέκτρα Μπακιρτζή, κόρη του πάμπλουτου Δημητρίου Μπακιρτζή. Μετά από πολύωρη περιπλάνηση αντιλαμβάνεται ότι είναι απολύτως μόνη. Αποφασίζει να επιστρέψει στο πατρικό της, αλλά εκεί συλλαμβάνεται από Τούρκους στρατιώτες και αρχίζει το μαρτύριό της.

Τελικά θα διασωθεί από τον πρώην Τούρκο υπηρέτης της, τον Χαλίλ, και νυν αξιωματικό του τουρκικού στρατού, ο οποίος θα την παντρευτεί κρυφά.

Η Ηλέκτρα θα μαζέψει τα κομμάτια της και θα ριχτεί με ζέση στη φιλανθρωπία. Κρυφά περιδιαβαίνει τα κατεστραμμένα σοκάκια της Σμύρνης και μαζεύει τα ορφανά κι εγκαταλειμμένα παιδιά. Η φήμη της εξαπλώνεται ανάμεσα στους Τούρκους που αρχίζουν να την αποκαλούν «η Κυρά της Σμύρνης»Ακριβώς εκείνη την περίοδο ο έρωτας θα χτυπήσει ξαφνικά την πόρτα της Ηλέκτρας με απρόβλεπτες εξελίξεις...».

Μια καταπληκτική ιστορία έρωτα και αυτοθυσίας που θα αγγίξει την ευαίσθητη ψυχή κάθε αναγνώστη. Θύμωσα, έκλαψα, γέλασα, λυπήθηκα, όλα διαδραματίζονταν μπροστά μου τόσο ζωντανά, σαν να ήμουν εκεί!!!!!!

Θα πρότεινα  την Ένωση Μικρασιατών Πιερίας  ή τη Σχολή Γονέων ή……..οποιονδήποτε άλλο φορέα που μπορεί  κι αγαπά το βιβλίο, να καλέσει τον κύριο Θάνο Κονδύλη για να μας μεταφέρει στην εποχή της «Κυράς της Σμύρνης», να μας συγκινήσει και ξαναφέρει στη θύμηση όλα αυτά που διαδραματίστηκαν τότε!