Εύα Κασιάρου - Κανελόνια μετά φόνου

kanelonia

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα . . .

Με ένα εφηβικό αστυνομικό μυθιστόρημα έρχεται η Εύα Κασιάρου από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη, για να μας προβληματίσει αλλά και να μας εξάρει τη φαντασία μας. Μυστήριο και αγωνία λοιπόν για τους έφηβους φίλους αναγνώστες που θα το διαβάσουν πολύ γρήγορα. Δεν θα θέλουν να το αφήσουν από τα χέρια τους. Αλλά και για τους γονείς που ίσως βρουν μέσα στο μυθιστόρημα τους εαυτούς τους. Και τα λάθη τους. Γίναμε γονείς μα είμαστε σωστοί γονείς; Δώσαμε στα παιδιά μας τα συναισθηματικά εφόδια που θα γίνουν οι σωστοί άνθρωποι του αύριο; Μήπως με τη διπλή δουλειά, τις υποχρεώσεις και τη ψυχολογική κούραση αφήσαμε τόσο ελεύθερο χώρο στα παιδιά μας που θα τα οδηγήσει ίσως σε παραβατική συμπεριφορά; Μήπως τα προβλήματα της ανεργίας, των συνεχόμενων πιεστικών καταστάσεων μας οδηγεί στη βία, στα διαζύγια, στον αλκοολισμό και το παιδί μας εισπράττει την ακύρωση και τον εξευτελισμό; Διαθέτουμε χρόνο για διάλογο με τα παιδιά μας; Να μας πουν τους προβληματισμούς τους και να τους λύσουμε μαζί;

Η συγγραφέας, νηπιαγωγός η ίδια, μπαίνει στους χαρακτήρες των ηρώων με μεγάλη άνεση και τους χτίζει σιγά-σιγά, καταγράφει την πλευρά εκείνη της κοινωνίας που έχει να κάνει με το έγκλημα, τους υπεύθυνους για το έγκλημα και περισσότερο δίνει βάση στα κίνητρα που οδήγησαν εκεί τους ήρωες της. Γιατί για να γίνει ένα έγκλημα έχει μια προϊστορία και κάποιοι ευθύνονται γι αυτό. Και περισσότερο ξεκινά από το σπίτι, τους γονείς που παίζουν τον σημαντικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών τους.

Γνωρίζουμε τρία παιδιά, τον Μάκη, την Έλλη και τον Αριστείδη που μεγαλώνουν με ξεχωριστά πρότυπα. Καθένας του έχει τις δικές του αξίες αλλά και τα δικά του προβλήματα με τους γονείς του. Η Έλλη έχει μεγαλώσει σε μία πλούσια οικογένεια και πιστεύει ότι μπορεί να έχει ότι θέλει, όποιον θέλει και να είναι όλοι στη διάθεση της. Ο Μάκης έχει μεγαλώσει σε μία οικογένεια φτωχή, που ντρέπεται για αυτή και πιστεύει ότι μόνο αν δώσει το κάτι ξεχωριστό θα γίνει δεχτός από τους άλλους αλλά και από την Έλλη που θα έκανε τα πάντα για να του δώσει σημασία. Και ο Αριστείδης, που μεγαλώνει μέσα σε ένα σπίτι που η καταπίεση είναι καθημερινή και θέλει να κάνει την δική του επανάσταση. Όπως κάθε έφηβος. Το βιβλίο μιλά ακόμη για τις ταμπέλες που βάζουμε σε ένα άνθρωπο, στη προκειμένη σε ένα παιδί χωρίς να το γνωρίσουμε. Μόνο με τη φυσιογνωμία του, τον κατατάσσουμε στην άσχημη πλευρά της κοινωνίας μας. Εδώ η συγγραφέας μας γνωρίζει τους δημοσιογράφους Μαριάννα Παππά και Ορέστη Θαλασσινό πού ως πυροσβέστες θα βρουν τη λύση του μυστήριου φόνου.

Πιστεύω πως μέσα από αυτό της Εύας Κασιάρου, «Κανελόνια μετά φόνου», θα βοηθηθούν και οι έφηβοι αναγνώστες αλλά και οι γονείς που δεν έχουν ουσιαστική επαφή με τα παιδιά τους. Ίσως σταθεί η αφορμή να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους. Γιατί ένα βιβλίο προσφέρει πάντα ένα ταξίδι στην αυτογνωσία. «Σε κανένα παιδί δεν αξίζει τέτοια τύχη. Τα παιδιά αναγκάζονται ν’ απαντήσουν με βία, γιατί βιώνουν βία οποιασδήποτε μορφής………..»

Καλοτάξιδο να είναι κι ας γίνει η αφορμή να βοηθήσει έφηβους και γονείς για μια πιο όμορφη κοινωνία του αύριο.