«Στο κόκκινο τ΄ουρανού», της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη | Εκδόσεις Πνοή

«Με αφόρμηση την ζοφερή ιστορία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, η υπόθεση του βιβλίου «Στο κόκκινο τ΄ουρανού» αφηγείται αρχικά την σκληρή υπόθεση ζωής ενός ζευγαριού Ελλήνων βορειοηπειρωτών…»

– από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου

 

Διαβάστε Περισσότερα

Μυθιστόρημα συναρπαστικό, κινούμενο ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθοπλασία

florakisalekos

Το νέο βιβλίο της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη με συντρόφεψε στο ταξίδι μου στη Νάξο, όμως μόλις για δύο μέρες, αφού το διάβασα σχεδόν απνευστί! Μυθιστόρημα συναρπαστικό, κινούμενο ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθοπλασία, με γλώσσα ρέουσα και ισορροπία δομής.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Στο κόκκινο του ουρανού – Πώς γράφτηκε

collage 1

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου Σαμοθράκη

Μεγάλο και δύσκολο το ταξίδι. Ψυχοφθόρο θα έλεγα από συναισθήματα αφού κράτησε τρία χρόνια αλλά συγχρόνως και όμορφο γιατί «ταξίδεψα» σε πολλά μέρη. Οι ήρωές μου, άλλοι ευαίσθητοι, άλλοι δυναμικοί και άλλοι ταλαιπωρημένοι με οδήγησαν μόνοι τους  προς το τέλος. Ο συγγραφέας «δένεται» συναισθηματικά, ακουμπά την ψυχή του, «αδειάζει» την ψυχή του, ζει στην μοναξιά του. Και μετά, αφού γεννηθεί, το καταθέτει  στον αναγνώστη  για να το μοιραστεί.  

 

Διαβάστε Περισσότερα

Ένα δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα

 “Υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα. Στο κόκκινο τ΄ουρανού" Ένα δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα που μου άρεσε πάρα πολύ! Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χότζα καταλαμβάνει την εξουσία στην Αλβανία, κι αυτό είναι καταστροφικό για την ελληνική μειονότητα. Τα σύνορα κλείνουν, και στα χρόνια που ακολουθούν, οι εκτελέσεις, η εξορία και ο βασανισμός των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Ένα ζευγάρι καταφέρνει να δραπετεύσει από την κόλαση...

 

Διαβάστε Περισσότερα

Χθες βράδυ έμεινα άυπνος για να το τελειώσω

Χθες βράδυ έμεινα άυπνος για να το τελειώσω. Η ιστορία των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου ο ρατσισμός οι γλαφυρές εικόνες της ζωής της Τήνου μιας άλλης εποχής ο αγώνας των Ελλήνων μεταναστών στην ξενιτιά όλα αυτά δοσμένα με γλώσσα απλή και ροή που σε κρατάει μέχρι τέλους και σε βάζει στην ιστορία και στην εποχή που διηγείται προσφέροντας γνώση και συναισθήματα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μπράβο στη συγγραφέα και σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την έκδοση."

Άγγελος Μπισμπίκης

 

Μιλάει για τον εύθραυστο ψυχισμό των μικρών παιδιών

Μιλάει για τον εύθραυστο ψυχισμό των μικρών παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων που κουβαλούν ανοιχτές πληγές. Μίλα για τον αγώνα της Μάνας, για τη Μάνα που δίνει τη ζωή για τα παιδιά και την οικογένειά της, για την σκληρότητα των μανάδων που πονούν και πληγώνουν όπως πληγώθηκαν.. Μιλάει για την ασθένεια της ψυχής και που μας οδηγεί.. Μιλάει για τον Έρωτα που νικά τα πάντα όλα !!

Για τον ευγενή έρωτα, την Αγάπη, τη Χαρά, την Ευγνωμοσύνη που έρχονται και φωλιάζουν μέσα μας όταν τα πεθυμήσουμε βαθιά !!!! Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στην συγγραφέα Μάγδα Παπαδημητρίου Σαμοθράκη, για την υπέροχη ανάγνωση που μου χάρισε, για το ταρακούνημα της ψυχής μου, μέσα από την σπάνια εμπνευσμένη γραφή της. Μάγδα σ' ευχαριστώ !!!

Αιμιλία Λάχλου αναγνώστρια

 

Ο Κώστας Δανούσης για το βιβλίο «Στο κόκκινο τ’ ουρανού»

θάνατο και το αίμα. Τα μάγια είχαν λυθεί. Το κόκκινο άρχισε πια να ευεργετεί την ψυχή τους και όχι να τους μαστιγώνει με θανατικά». Το κόκκινο της σελήνης, το κόκκινο του ουρανού σαν το μεγάλο άστρο της μέρας έγερνε να ξεκουραστεί στις πλαγιές του Μαρλά! Αυτό το κόκκινο του δειλινού μας σημαδεύει όλους· όχι βέβαια με μάγια, αλλά μας παρασύρει σε μια πανδαισία χρωμάτων που παίζουν από το ιλαρό φως του απόβραδου ως το έντονο κόκκινο που, μοιραία, θυμίζει  το αίμα. Μια γκάμα χρωμάτων που ανεβοκατεβάζει το status των συναισθημάτων οκτάβες πάνω και κάτω. Είναι εκείνο το σοκ που θα κάνει τον homo erectus να σταθεί ενεώς, να συγκλονιστεί, να νιώσει το πρώτο αισθητικό σκίρτημα, να γίνει δηλαδή άνθρωπος. Ο homo erectus δε θα γίνει «άνθρωπος», όταν φτιάξει τα πρώτα του εργαλεία, όπως επιμένει ο μεγάλος προφήτης του 19ου αιώνα, αλλά όταν νιώσει την πρώτη συγκίνηση που θα του δώσει το έντονο κόκκινο του ουρανού. Σε αυτό το κόκκινο τ’ ουρανού ξετυλίγεται το εσπέρας προκείμενο, η ιστορία που παρουσιάζουμε…

 

Διαβάστε Περισσότερα

Η Γιώτα Παπαδοπούλου για το βιβλίο «Στο κόκκινο τ’ ουρανού»

Απόψε, βρισκόμαστε εδώ για να καλωσορίσουμε το νέο πόνημα της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη. Ένα μεγαλόπνοο, σύνθετο και πολυπρόσωπο ιστορικό μυθιστόρημα της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, γραμμένο για απαιτητικούς αναγνώστες που δεν αρκούνται στην απλή επίπεδη αφήγηση των γεγονότων.

 

Διαβάστε Περισσότερα

  • 1
  • 2