«Το τελευταίο δαχτυλίδι», του Σπύρου Πετρουλάκη, στην Κατερίνη

Την Παρασκευή 19 του Μάη, στις 8 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Μάτι, στην Κατερίνη παρουσιάστηκε το βιβλίο του συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη«Το τελευταίο δαχτυλίδι», από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

 

Ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Το Ξαθέρι», που για δεύτερη χρονιά στηρίζει την παρουσίαση βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη, απέδειξε ότι είναι παρών όποτε του ζητηθεί στα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης. Μια ακόμη γιορτή λοιπόν στήθηκε αφού ένας βρακοφόρος και μια Κρητικοπούλα με παραδοσιακή στολή προσέφερε ρακές στο αναγνωστικό κοινό, ενώ ακουγόταν τραγούδια από τους Μαρίνα Πιντόρε και Γιώργο Αμανατίδη που έκαναν ακόμη πιο όμορφη την βραδιά. Mας μετέφεραν το άρωμα Κρήτης στην Κατερίνη και χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παρευρισκόμενους.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Κατερίνα Τσαλού που καλωσόρισε τον Σπύρο Πετρουλάκη στην πόλη μας, διάβασε το βιογραφικό του -αν και δεν χρειάζεται πλέον-σύστησε τους ομιλητές, την Κατερίνα Τατόλα γυναικολόγο και την Ευγενία Κορτσάρη φιλόλογο-ποιήτρια  και την  ηθοποιό Χριστίνα Μπομπόλη  που διάβασε  αποσπάσματα του βιβλίου.

 

Αφού ακούστηκαν τραγούδια και ήπιαμε ρακές, είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Τσαλού“Πήρατε μια γερή δόση από Κρήτη οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Οι ρακές αποτελούν παράδοση πια στην παρουσίαση των βιβλίων του. Εμείς τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα που μας μεταφέρει έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο στην όμορφη Κρήτη, τον ευχαριστούμε που το νέο του βιβλίο «Το τελευταίο δαχτυλίδι» παρουσιάζεται σήμερα στην Κατερίνη, και τον καλωσορίζουμε στη γη του φιλόξενου Δία και των Μουσών. …Το τελευταίο δαχτυλίδι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο γιατί καταπιάνεται με το πολύ ευαίσθητο θέμα της παρένθετης μητέρας. Είναι ένα πολύ έντονο βιβλίο, με εναλλαγές συναισθημάτων που δεν αφορούν μόνο την πλοκή της ιστορίας αλλά και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν. Εγώ από την αρχή μέχρι το τέλος είχα αλλάξει άποψη για όλους τους ήρωες και όσο ξετυλίγονταν η ιστορία είτε δικαίωνα την αρχική μου άποψη είτε αναθεωρούσα και πάλι. Διαβάζοντας τις σελίδες του ο αναγνώστης συναντά την Αγάπη και τον έρωτα– αλλά και την προδοσία, τη χαρά αλλά και τη λύπη, την αγωνία, το φόβο, βιώνει τη βαθιά θλίψη και το πένθος, αλλά νιώθει και την αισιοδοξία, την ελπίδα, τη χαρά τη μητρότητας και του έρωτα. Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ που διάβασα αυτό το βιβλίο. Με μια φράση του βιβλίου θα κλείσω.."Πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ζωή μας, αν είχαμε τη δύναμη να τολμήσουμε αυτά που θέλουμε! Συνήθως όμως δεν έχουμε το θάρρος να το κάνουμε. Κι είναι ακριβώς εκείνες οι λεπτομέρειες του στιγμιαίου δειλιάσματος που καθορίζουν την πορεία της ζωής του καθενός. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα συνέβαινε αν είχαμε δώσει εκείνο το φιλί, αν είχαμε πει εκείνο το "σ' αγαπώ" αν ήμασταν εκεί που δεν τολμήσαμε ποτέ να πάμε. Τα όχι ή τα ναι που δεν ξεστομίσαμε.".
(σελ.430)

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «Ξαθέρι», Σίσσυ Ζερβουδάκη, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είπε: ”Καλησπέρα σας αγαπητές φίλες και φίλοι. Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «το ξαθέρι» σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Μάτι. Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συμπατριώτη μας Σπύρου Πετρουλάκη, με τον τίτλο «Το τελευταίο δαχτυλίδι» των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ. Καλωσόρισες Σπύρο, είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σε έχουμε απόψε κοντά μας. Να χαιρετήσω επίσης και την σύντροφο του Σπύρου, τη Μέμη που επιμελείται την φωτογραφική κάλυψη της αποψινής βραδιάς. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την πρώτη παρουσίαση που έκανε ο Σπύρος ο Πετρουλάκης σε αυτόν εδώ το χώρο. Πέρυσι τον Ιούνιο ήτανε θυμάμαι, που παρουσίασε το εξαιρετικό μυθιστόρημά του «Η Παναγιά της φωτιάς», γεγονός που στάθηκε αφορμή να γνωριστούμε μεταξύ μας και με τον σύλλογό μας και να γίνει έτσι η αρχή μιας υπέροχης φιλίας. Ο Σπύρος Πετρουλάκης μας εκπλήσσει για μια ακόμη φορά και μας καθηλώνει με μια ιστορία πλούσια σε πλοκή και γεμάτη ρεαλιστικές περιγραφές. Πρόκειται για ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα, με ένα θέμα που δεν το συναντάς εύκολα στην Ελληνική Λογοτεχνική βιβλιογραφία. Το Τελευταίο Δακτυλίδι είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που αναφέρεται σε ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία το θέμα της "Παρένθετης Μητρότητας " Την λαχτάρα μιας γυναίκας να γίνει "Μάνα". Δεν θα πω όμως περισσότερα πάνω σε αυτό, αφού θα μας μιλήσουν σχετικά οι κυρίες που βρίσκονται απόψε κοντά μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις φίλες και τους φίλους του Συλλόγου μας που στηρίζουν πάντοτε τις εκδηλώσεις μας και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Μαρίνα Πιντόρε που θα ερμηνεύσει κάποια μουσικά κομμάτια και τον Γιώργο τον Αμανατίδη που θα τη συνοδεύσει με την κιθάρα. Σας εύχομαι λοιπόν να περάσετε μια υπέροχη βραδιά!».

 

Ακολούθησε η φιλόλογος-ποιήτρια Ευγενία Κορτσάρη, γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, η οποία ανέλυσε τους χαρακτήρες του βιβλίου, ενώ έδωσε περισσότερη έμφαση στην Νάσια, την ζωή της και την σχέση με τον Χριστόφορο, την απόφαση της για την παρένθετη μητρότητα, στα πέντε δαχτυλίδια που είχε φτιάξει ο Άγγελος και για την τύχη τους, αφήνοντας το μυστήριο άλυτο ώστε να το λύσουν οι αναγνώστες.

Τον λόγο πήρε η γυναικολόγος Κατερίνα Τατόλα, της οποίας ο λόγος είχε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού το κυρίαρχο θέμα του βιβλίου ήταν η παρένθετη μητρότητα. Μας εξήγησε τι σημαίνει παρένθετη μητρότητα, την διαδικασία που ακολουθείται για την μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ιδίαν, ότι η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, ότι πρέπει να υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη. Πρέπει να είναι πολύ νέα, να έχει  άριστη υγεία,να μην έχει κάνει αποβολές και εξωσωματικές, και να μένει μόνιμα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια από τις έξι χώρες της Ευρώπης που στηρίζουν έμπρακτα την παρένθετη μητρότητα αφού ο νόμος της παρέχει και ψυχολογική στήριξη από ψυχολόγους μετά την γέννα. Ότι παρένθετες μητέρες πρέπει να δέχονται να γίνουν από αλτρουισμό και φιλαλληλία συνήθως φίλες ή συγγενείς της μητέρας που είναι άτεκνη και δεν μπορεί να κυοφορήσει δικό της παιδί για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Στα χρόνια της κρίσης, ο λόγος που αποφασίζεται μια τέτοια εγκυμοσύνη είναι περισσότερο οικονομικός όπως άλλωστε συνέβη και στην ηρωίδα του βιβλίου, την Νάσια.

 

Τι μπορεί να κάνει μια νέα μητέρα που λαχταρά να κρατήσει στην αγκαλιά της ένα παιδί και τα ιδρύματα έχουν κλειστές τις πόρτες μέχρι τα πενήντα χρόνια της μητέρας; Μήπως, πρέπει να αλλάξει ο νόμος υιοθεσίας; Να γίνει πιο ευέλικτος και να μικρύνουν τα όρια ηλικίας ώστε να υιοθετήσει κάποιος ένα παιδί και να μην προχωρά σε τέτοιες επίπονες ψυχολογικές λύσεις;

Ο συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε τις ομιλήτριες για τις αναλύσεις, ρώτησε το κοινό, γυναίκες και άντρες να πάρουν την προσωπική τους θέση. Οι περισσότερες γυναίκες είπαν ότι θα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση αλλά κι αν το έκαναν, θα γινόταν μόνο για την κόρη, την αδελφή ή πολύ στενό συγγενικό πρόσωπο. Ενώ οι άντρες, θα στήριζαν τούτη την απόφαση και θα έμεναν στο πλευρό τους. Ακόμη απήντησε στα ερωτήματα που του απηύθυνε η συντονίστρια της εκδήλωσης Κατερίνα Τσαλού, «Πόσο εύκολα συζητούν σήμερα ή αναζητούν πληροφορίες τα ζευγάρια για το ενδεχόμενο της παρένθετης μητέρας; Παραμένει ένα θέμα ταμπού για την κοινωνία; Πώς σου προέκυψε η ιδέα; Πόσο δύσκολο ήταν να μεταφέρεις την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που θέλει απεγνωσμένα να αποκτήσει παιδί, αλλά και της νεαρής Νάσιας που αποφασίζει σχετικά εύκολα …να κυοφορήσει και να δώσει στη συνέχεια το παιδί της; Τα παιδιά της για την ακρίβεια;».

 

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τραγούδια από την Μαρίνα Πιντόρε, τον Γιώργο Αμανατίδη μα κι από τον ίδιο τον Σπύρο Πετρουλάκη, ενώ πριν κλείσει η γιορτή –γιατί γιορτή γίνεται κάθε παρουσίαση βιβλίου του- το κοινό ζήτησε να μας τραγουδήσει τον Ερωτόκριτο, που φυσικά δεν μας χάλασε το χατίρι. Υπέγραψε τα αντίτυπα του βιβλίου του και φωτογραφήθηκε με τους φίλους αναγνώστες.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου, τέτοιο καιρό. Να ανταμώνουμε Σπύρο Πετρουλάκη στην Κατερίνη που σ’ αγαπά, καλή συνέχεια στην περιοδεία και «Το τελευταίο δαχτυλίδι» να γίνει σε πολλές εκδόσεις κερδίζοντας ολοένα περισσότερους αναγνώστες.

Δημοσιεύθηκε στο bookia