Ρεπορτάζ

«Ευτυχισμένες οικογένειες», του Δημήτρη Στεφανάκη, στην Κατερίνη

Ο Δημήτρης Στεφανάκης αγαπημένος συγγραφέας της Κατερίνης- έχει έρθει επτά φορές στην πόλη μας  και έχει δημιουργήσει φίλους που παρακολουθούν το συγγραφικό έργο του- παρουσίασε στα Public το νέο του βιβλίο «Ευτυχισμένες οικογένειες» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μαζί του, στο ταξίδι γνωριμίας με τους ήρωες του νέου του βιβλίου, ήταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Τσαλού, η οποία αφού καλησπέρισε το αναγνωστικό κοινό, διάβασε το βιογραφικό του, αν και το γνώριζαν οι περισσότεροι. «Ο Δημήτρης Στεφανάκης, μπορεί να μην χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά εγώ θα τις κάνω γιατί είναι φίλος αυτής της πόλης, φίλος δικός μας, μια γνώριμη γραφή, είναι ο συγγραφέας του κοσμοπολιτισμού που έχει συνδέσει το όνομά του με πολύ σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Φόρστερ, Μπρόντσκι, Ονορέ ντε Μπαλζάκ και άλλων πολλών σημαντικών συγγραφέων. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημά του «Φρούτα εποχής» και έκτοτε μας ταξίδεψε με το «Φιλμ Νουάρ» του, την «Άρια ο κόσμος από την αρχή», το «χορό των ψευδαισθήσεων» ενώ έμαθε λίγο αργότερα πως «η λογοτεχνία μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή». Μια στάση στο 2014, γιατί αποτελεί την κορυφαία διάκριση για συγγραφέα, γιατί αναγορεύτηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών για την προσφορά του στον λογοτεχνικό χώρο και τη συμβολή του στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και στον κόσμο», και συνέχισε:

Χαίρομαι για δυο λόγους που είμαι μέρος αυτής της παρουσίασης. Ο πρώτος είναι γιατί διάβασα ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα «γεμάτο» βιβλίο. Από εκείνα που σίγουρα έχετε αισθανθεί κάποιες φορές ότι καμία του σελίδα δεν περισσεύει, ούτε λέξη, ούτε γραμμή. Και ο δεύτερος λόγος είναι ο συγγραφέας.

 

Ο Δημήτρης Στεφανάκης με το νέο του βιβλίο «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ» καταφέρνει να μας αφηγηθεί έναν ολόκληρο αιώνα, μια ιστορική περίοδο για τη χώρα πολύ δύσκολη, βάζοντας στο επίκεντρο της ιστορίας του μια οικογένεια. Μια σάγκα που χτίζεται σε τρεις γενιές. Αγαπάει τις οικογένειες και τις ιστορίες τους ο Δημήτρης Στεφανάκης και νομίζω ότι θα μας πει ο ίδιος περισσότερα γι’ αυτή την ιδιαίτερη αγάπη του.

Μαζί με τις εποχές, εναλλάσσονται τα πρόσωπα εμείς μαθαίνουμε την ιστορία μιας οικογένειας και ανακαλύπτουμε τα μυστικά της που είναι πολλά και στοιχειώνουν την οικογένεια, ενώ η αποκάλυψή τους αμαυρώνει το όνομα της. Πάθη, εγκλήματα, προδοσίες…. Παράνομοι έρωτες, αντισυμβατικοί, απιστίες…. Το μυθιστόρημα έχει αναφορά στην ταραγμένη περίοδο του 1939-1945 όμως εξελίσσεται και στο παρόν. Ένα βιβλίο που δημιουργεί πολλές σκέψεις, σκέψεις γύρω από τον τίτλο που ενέχει το στοιχείο της ειρωνείας «Ευτυχισμένες οικογένειες».

Τι Ισχύει; Μήπως είναι τελικά τα μυστικά που τις κάνουν ευτυχισμένες ή μήπως η ευτυχία, είναι πραγματική μόνον όταν δεν υπάρχουν μυστικά; Και τι θα πει ευτυχία; Και ποιος ορίζει την ευτυχία; Πολλά ερωτήματα, με αφορμή μόνον έναν τίτλο.

 

Κι ένας ακόμη προβληματισμός. Οι βιολογικοί δεσμοί από μόνοι τους, οι δεσμοί αίματος, είναι αρκετοί αρκετοί για τη δημιουργία και διατήρηση καλών σχέσεων που χαρακτηρίζουν την ευτυχισμένη οικογένεια; Διαβάζοντας το βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη  προσπαθούσα να απαντήσω στα ερωτήματα από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου και σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάγνωση με μια περίεργη αγωνία, έναν ιδιότυπο διαγωνισμό με τον ίδιο μου τον εαυτό. Να απαντήσω δηλαδή πρώτα σε μένα, Να ορίσω την οικογενειακή ευτυχία για να μπορέσω να καταλάβω αν η οικογένεια του Σέραρντ, οι πρωταγωνιστές της ήταν ευτυχισμένοι και γιατί. Ίσως γιατί δεν ήξεραν όλη την αλήθεια. Ίσως η «φαινομενική ευτυχία» ήταν και η μόνη ευτυχία που άντεχαν να ζήσουν.

Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται ιστορίες που δίνουν ψηφίδα -ψηφίδα τον χαρακτήρα κάθε ήρωα, τα συναισθήματά του, τις αγωνίες, τους φόβους, και φυσικά τα μυστικά».  Μεγάλη η απορία μου πραγματικά, γιατί επέλεξε ο Δημήτρης Στεφανάκης να μιλήσει μέσα από μια γυναίκα και τα καταφέρνει πρέπει να ομολογήσω, γιατί δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να μπεις στο μυαλό και την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας, πόσο μάλλον να την παρουσιάσεις στο αναγνωστικό κοινό.»

 

Ο Δημήτρης Στεφανάκης αφού ευχαρίστησε τους φίλους αναγνώστες που ήρθαν να τον ακούσουν, μίλησε για το νέο του βιβλίο. Είπε μεταξύ άλλων ότι οι «ευτυχισμένες οικογένειες» η κάθε μια έχει τα μυστικά της, την ιστορία της, τα πάθη και τις ίντριγκες της. Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη είναι μοναδική». Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να γράψει για οικογένειες και μάλιστα «ευτυχισμένες» αγνοώντας την εναρκτήρια φράση της «Αννας Καρένινας» όπως δεν θα μπορούσε να ξεχάσει την οικογένεια της Αντιγόνης ή του Άμλετ.

Ανέκαθεν τον έθελγαν οι οικογενειακές ιστορίες. «Μετά τις Ημέρες Αλεξάνδρειας δεν είχα την τύχη να ασχοληθώ με ευτυχισμένες οικογένειες. Με το νέο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είχα τη τύχη να συναντηθώ με χαρακτήρες που με ενέπνευσαν μια πραγματικά συγκλονιστική υπόθεση. Την Λήδα Δημητριάδη , μια τυπική αντιηρωίδα, τον λόρδο Σέραρντ, πολύ πιο σκοτεινό και απροσπέλαστο αλλά η αναγνωστική μου συμπάθεια παραμένει ο Σταμάτης Σταμάτης. Η ενεστωτική γραφή του , ταιριάζει περισσότερο στον μοντέρνο τρόπο ανάγνωσης. Μ΄ αυτή την έννοια το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα απόλυτα σύγχρονο ανάγνωσμα».

 

Η Κατερίνα Τσαλού διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, από τα οποία ένα από αυτά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Ο πλούτος όμως δεν χάνεται, απλώς αλλάζει χέρια και υπό μια έννοια ο πόλεμος επιβάλλει μια δική του δικαιοσύνη, αναδιανέμοντας τα υλικά αγαθά. Ο Γιώργος βλέπει καθημερινά το χρήμα στα χέρια ανθρώπων που δεν σου γεμίζουν το μάτι. Για κάποιους λένε πως είναι μαυραγορίτες. ……Να, για παράδειγμα, βοηθά ώστε να εκποιούνται στο χρηματιστήριο εκατοντάδες ή χιλιάδες χρυσές λίρες. Έτσι μόνο θα πληρωθούν οι Γερμανοί στρατιώτες, καθώς και οι Έλληνες εργάτες στα αμυντικά έργα. Συνεργάζεται με παλιούς Έλληνες κοσμηματοπώλες εν ονόματι του γερμανικού φρουραρχείου για τη διαχείριση της κατασχεμένης εβραϊκής περιουσίας σε χρυσό και πολύτιμους λίθους , και δεν αισθάνεται την παραμικρή τύψη γι αυτό.

Φυσικά ο Δημήτρης Στεφανάκης δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για την μεγάλη του αγάπη, την λογοτεχνία, για την μαγεία που του προσφέρει και του έχει αλλάξει την ζωή. Αυτό τον καιρό κάνει επιμέλεια μιας σειράς μεγάλων συγγραφέων για το Μεταίχμιο. Συζήτησε με το κοινό για το βιβλίο του και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου.

Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου Δημήτρη Στεφανάκη και οι φίλοι σου αναγνώστες θα σε περιμένουν πάντα με πολλή χαρά.

Δημοσιεύθηκε στο Bookia