“Έχω Πάντα Δικαίωμα” με συμπαραγωγή Εκδόσεων Έναστρον και ελληνικού τμήματος UNICEF.

Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του Παιδιού. Όλων των παιδιών του κόσμου. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101 και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.


Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι μαχαιριά στον εφησυχασμό της συνείδησης
Σήμερα, πολλά Ελληνόπουλα είναι τα θύματα της Ελληνικής κρίσης και έχουν χάσει  στοιχειώδη δικαιώματα όπως και τα παιδιά πολιτικών και οικονομικών μεταναστών, παιδιά των Ρομά που ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης. Παιδιά που έχουν αφεθεί στα χωριά SOS γιατί οι γονείς τους αδυνατούν να τα μεγαλώσουν, παιδιά που ζητιανεύουν στα φανάρια, παιδιά που οι μεγάλοι τους έχουν γυρίσει τη πλάτη. Που το μέλλον έχει αφανιστεί ενώ το χαμόγελο, η ελπίδα και το δικαίωμα στη ζωή έχει σβήσει.

Με  αφορμή αυτή την «γιορτή» λοιπόν σας προτείνω το τόμο διηγημάτων που εξέδωσαν μαζί οι εκδόσεις Έναστρον και το Ελληνικό τμήμα της Unicef. Πραγματικά το ζήλεψα. Τα διηγήματα και οι ζωγραφιές ήταν μια ανάπαυλα, μια ξεκούραση από τα δικά μας μυθιστορήματα.

«Το 1990, το Ελληνικό τμήμα της  UNICEF μου είχε προτείνει και μου έκανε την τιμή να είμαι ένας από τους δέκα συγγραφείς που θα γράφανε από ένα διήγημα βασισμένο στα δικαιώματα των παιδιών. Τότε το βιβλίο αυτό λεγόταν Έχω δικαίωμα» Το σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί ένας τόμος με διηγήματα γραμμένα από Έλληνες λογοτέχνες που το καθένα τους με κάποιο τρόπο θα στηριζότανε στον Χάρτη Δικαιωμάτων των Παιδιών, έτσι όπως τον είχε συντάξει η UNICEF. Μέσα από την δύναμη της λογοτεχνίας οι αναγνώστες-μικροί και μεγάλοι-θα γνώριζαν το πόσο σημαντικό είναι για το κάθε παιδί να ζει μέσα σε ένα κόσμο ασφάλειας και αγάπης. Από τότε πέρασαν είκοσι χρόνια. Ο δεύτερος έχει τον τίτλο «Έχω-πάντα-Δικαίωμα»……..Όπως και τότε, έτσι-δυστυχώς-και τώρα, πολλά, πάρα πολλά παιδιά στον κόσμο δεν θα αξιωθούνε να πιάσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο που να μπορούν να το διαβάσουν. Δεν θα έχουν την τύχη κάποιος να τους διδάξει γράμματα. Αλλά το κάθε δικαίωμα ξεκινά από τη Γνώση κι αυτή πάνω στα βιβλία στηρίζεται και απλώνεται….» Έτσι προλογίζει αποσπασματικά ο αγαπημένος συγγραφέας και πρώην αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Unicef  Μάνος Κοντολέων .

Ένα βιβλίο για τα Δικαιώματα του Παιδιού που περιλαμβάνει δημιουργήματα των καλύτερων συγγραφέων παιδικού βιβλίου της χώρας μας, γίνεται η πολύτιμη μήτρα που παράγει πολίτες ευαισθητοποιημένους και ενεργούς και συγχρόνως στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Θα βρούμε στις σελίδες του διηγήματα των : Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Αγγελική Βαρελλά, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Ελένη Δικαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Σοφία Μαντουβάλου, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ελένη Πριοβόλου, Λίτσα Ψαραύτη και Ναννίνα Σακκά- Νικολακοπούλου.

Όλοι αγαπημένοι συγγραφείς που έχουν μαγέψει γενιές και γενιές αναγνωστών. Έχουμε ταξιδέψει μέσα από τα βιβλία τους και συνεχίζουμε σήμερα μέσα από τα μάτια των παιδιών μας.

Σε τούτο το βιβλίο οι συγγραφείς προσέφεραν τα πνευματικά τους δικαιώματα, ποσοστό 20% επί της λιανικής τιμής πώλησης στη UNICEF για τα προγράμματά της για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον η UNICEF λαμβάνει 50% έκπτωση επί της λιανικής τιμής πώλησης για τα βιβλία που διατίθενται από τα δικά της σημεία πώλησης.

Σας προτείνω λοιπόν να χαρίσετε αυτό το όμορφο βιβλίο στα παιδιά σας και να δείξετε μ’ αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη σας σ’ αυτά τα παιδιά…

Να συγχαρώ ακόμη τις εκδόσεις Έναστρον, τους συγγραφείς για την χειρονομία τους  και το ελληνικό τμήμα της UNICEF που διάλεξαν τον δρόμο της γνώσης και του παραμυθιού για να στηρίξουν μ’ αυτό τον τρόπο τα παιδιά όλου του κόσμου !